5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

24 жовтня 2020
5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

Сучасні фермери постійно переживають через проблеми з пестицидами, якістю ґрунту, і проблемами, пов'язаними зі зміною клімату. Деякі землевласники вирішили відступити від традиційного фермерства і отримали неймовірні результати. Чи може фермерство в майбутньому повністю перетворитися в тепличне?

5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

Ісландія - країна з екстремальними погодними умовами. 20 годин темряви взимку і практично повна відсутність орної землі, тому місцеві жителі покладаються на тепличне вирощування свіжої продукції. За останні десятиліття Ісландія відмовилася від імпорту і вирощує всю потрібну продукцію самостійно. Сільські місцевості просто усіяні теплицями, які прогріваються екологічно-чистою, геотермальною енергією.

Невелике містечко Сельфосс, що в 50 милях від Рейк'явіка, є домом великої томатної ферми. Friðheimar - сімейна ферма, на якій збирають величезний річний урожай помідорів, вирощуваних напів-гідропонним способом. Яскраво освітлена ферма також є неймовірним видовищем в темні зимові місяці, а томати цієї ферми мають найвищу якість. У невеликому кафе на фермі відвідувачі можуть поласувати свіжим хлібом і томатним супом.

5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

Friðheimar керують Кнут Рафн Армані та його дружина Хелена Гермундартодір і робочий персонал. Ферма використовує геотермальну енергію, і це прекрасний приклад того, яким має бути екофермерство.

У теплиці можна вирощувати що завгодно

Практично що завгодно можна виростити в теплиці. Ісландія вже повністю забезпечує себе огірками і майже 70% томатів, споживаних країною також є ісландськими." - каже власник ферми.

Friðheimar виробляє близько 370 тонн томатів щорічно, які реалізуються по всій країні. Помідори, які не підходять під європейські стандарти, а це близько 24 тонн на рік, використовуються для приготування супів, паст, соків та іншої продукції, яка продається в кафе.

Всі рослини, що вирощуються на Friðheimar виростають з насіння, яке закуповується в Голландії. Насіння сходить в "яслах" і після 6 тижнів його пересаджують в теплиці. Кущі підв'язують компостувальною ниткою. Через 7 тижнів з'являються перші червоні плоди. Через 8-9 місяців рослини відправляються в компост.

Для запилення всередині теплиці - зверніться до бджіл

Friðheimar купує бджіл. За словами власника, використання бджіл значно скорочує витрати на людську працю, покращує якість плодів і в більшості випадків збільшує урожай. Це також означає, що рівень летючого пилку в теплиці нижчий, що робить середовище комфортабельним для людей.

Освітлення і зрошення - найважливіші речі

Скло в теплицях може бути максимум 4 мм в товщину, що дозволяє максимально ефективно пропускати сонячні промені. Освітлення для теплиці дуже необхідне. Friðheimar освітлює свої володіння 17 годин взимку і 14 годин влітку, з використанням натрієвих ламп високого тиску. LED освітлення для теплиць очікується найближчим часом.

Вирощування продуктів на великій площі вимагає хорошої зрошувальної системи. Ферма Friðheimar використовує систему крапельного зрошення, кожна рослина підключена до крапельниці, що управляється комп'ютеризованою системою. Полив відбувається кожні дві години. У професійних теплицях є система, яка оснащена датчиком, який відслідковує надлишок вологи і тензіометром. В ідеалі, вся система пов'язана з метеостанцією, яка контролює рівень вуглекислого газу.

5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

Незважаючи на вулканічний ґрунт і темні зими, Ісландія має одну величезну перевагу - щедре і невичерпне джерело енергії. Теплиці в Ісландії використовують енергію термальних джерел. Теплиці в Україні за великим рахунком опалюються або газом або сухим паливом, що іноді дуже затратно, особливо при великих площах.

Ґрунт не завжди затребуваний

Friðheimar - напів-гідропонна ферма, а це означає, що при вирощуванні культур ґрунт використовується не завжди. Рослини ростуть в кам'яній ваті, яка використовується для ізоляції рослинності і торф'яного моху.

Тепличне вирощування може бути безпестицидним

На Friðheimar не використовуються пестициди. Взагалі. Але це означає, що їм постійно слід відбивати атаки шкідників. Відвідувачі при вході в теплиці повинні переодягатися і міняти взуття , щоб не занести з собою віруси або бактерії.

Чи можна облаштувати тепличне господарство в будь-якому кліматі?

Власник ферми Friðheimar заявляє, що це можливо. "Все можливо. Я знаю, що теплиці використовуються навіть в пустелях, тільки вони працюють в зворотному напрямку. Охолоджують і дають тінь для рослин. Якщо людина знайде джерело освітлення і тепла для теплиці, то її можна встановити де завгодно."

5 дивовижних речей, яким можна навчитися у ісландських теплиць

Теплиці представляють величезний потенціал для садівників і фермерів, які хочуть розпочати вирощування раніше, а також для країн з відсутністю продовольчої стабільності. Одна зі співробітниць ферми, Ракель Теодоршоттір, говорить про те, що не можна забувати: "Не дивлячись на те, що все відбувається в приміщенні, варто пам'ятати, що вода і енергія може прийти тільки зовні".

Інші статті та новини