Що таке органічне фермерство?

23 жовтня 2020
Що таке органічне фермерство?

Органічне фермерство - це метод вирощування агрокультур, який повністю виключає використання будь-яких хімічних добрив або засобів по боротьбі зі шкідниками.

Малі фермерські господарства сьогодні не можуть конкурувати з великими агрохолдингами за собівартістю вирощуваної продукції в силу невеликого фінансування. Зокрема можливості закупівлі насіння, палива, техніки, засобів для захисту рослин і т.д. Також реалізація продукції для дрібного фермера проходить куди складніше.

У той же час органічне вирощування може стати для них відмінним варіантом для бізнесу, де вони можуть бути досить конкурентоспроможними. На промисловому рівні «великим» компаніям проблемно займатися органічним виробництвом, а невеликі фермери, дрібні землевласники, одноосібники можуть і повинні займати цю нішу.

В Україні вирощування органічного землеробства вимагає сертифікації. Порядок сертифікації регламентується Законом України від 03.09.2013 «Про виробництво та обіг органічої сільськогосподарської продукції та сировини» №425-VII. Аналогічний підхід і в Європейському Союзі, США та Японії. Експорт продукції в ці країни в категорії «organic» можливий тільки при відповідності її міждержавним або національними стандартами.

На сьогодні єдиного підходу на поставку органічних культур в ці країни не існує, кожна висуває свої вимоги. Поставка продукції в США можлива через національну органічну програму США (NOP), в країни Європейського Союзу - на підставі постанов Ради (ЄС) № 834/2007 (колишня Постанова ЄС №2092/91) і додаткових постанов Комісії (ЄС) №889/2008 і № 1235/2008). В Японії - через національні органічні стандарти Японії (JAS). У зв'язку з чим виробник повинен сам визначити куди передбачається поставка продукції і за яким стандартом проходити сертифікацію. При цьому необхідно розуміти, що одним із принципів органічного фермерства є добровільна участь у цьому процесі і строгий контроль за технологією вирощування.

органічне фермерство

Рішення прийнято. Що робити далі?

Наступним кроком до переходу на вирощування в стилі "organic" стане безпосереднє проходження сертифікації. Цим в нашій країні займаються спеціально акредитовані компанії. Після укладення договору на проведення робіт - компанія (компетентний орган) направляє фахівців для проведення обстеження. Вона ж буде надалі контролювати виконання умов стандарту.

Для проведення сертифікації вирощуваної продукції виробник повинен знати і вести облік полів за три останні роки. На будь-яке поле, як органічні, так і неорганічні, повинні бути карти, де чітко вказані номери полів, вирощувані культури, межі полів, їх оточення. На карті необхідно зробити відповідні позначки, якщо поблизу можуть знаходитися потенційні джерела забруднення: промислові та радіаційно-небезпечні об'єкти, поля з інтенсивними технологіями вирощування сільськогосподарських культур, поля з ГМО культурами і т.д.

Крім цього необхідно мати план сівозміни для всіх культур, включаючи проміжні культури, де вказується наступна інформація: № поля, культура / сидерат / пар. Такий план повинен містити розміщення культур, принаймні, в протягом трьох наступних років. Один сорт не повинен займати більше, ніж третю частину загальної площі і не повинен вирощуватися щорічно на одному і тому ж полі.

Господарю угідь, на стадії підготовки до сертифікації і в перехідний період, необхідно впроваджувати:

  • Допустимі в органічному вирощуванні насіння та засоби захисту рослин;
  • Антизабруднюючі заходи такі як: наявність буферних зон між звичайними і органічними полями (середня прийнятна ширина буферної зони і 6-10-12 м.). Ця зона може бути зменшена, якщо на кордонах висаджені кущі або дерева, що фізично попереджає забруднення;
  • Заходи з підтримки родючості ґрунту, а саме висаджування проміжних культур, наприклад бобових;
  • Використання гною від органічного тваринництва або іншого прокомпостованого матеріалу, вирощування сидератів, мульчування ґрунту;
  • Заходи по ущільненню ґрунту для боротьби з вітровою та водною.

Перехідний період.

Органічне фермерство передбачає наявність перехідного періоду. Це перехід від звичайного (традиційного) вирощування культур до органічного за деякий проміжок часу. Перехідний період починається не раніше, ніж власник ферми повідомить компетентний орган про свою діяльність і змінить систему господарювання.

У певних умовах початком перехідного періоду можна вважати дату останнього застосування заборонених в органічному садівництві добрив, пестицидів, гербіцидів і т.д. Даний факт встановлюється інспектором на підставі перевірки під час першого візиту на поля.

Тривалість перехідного періоду визначається стандартами органічного вирощування і становить:

  1. Однорічні культури - 2 роки до посіву органічних культур;
  2. Багаторічні культури (за винятком фуражних) - 3 роки до збору першого врожаю органічних культур;
  3. Кормові або багаторічні фуражні культури - 2 роки до початку реалізації в якості органічних кормів.

Контролюючий орган може скоротити термін перехідного періоду в таких випадках:

  • До полів застосовувалися заходи, які гарантують відсутність використання на них речовин, заборонених в органічному фермерстві;
  • Поле було природною зоною або не обробляються хімічними матеріалами протягом останніх трьох років (за умови надання контролюючому органу доказів, які дозволяють упевнитися в правдивості цього факту).

Перехідний період може бути продовжений, якщо земля була забруднена неорганічними речовинами. На підставі оцінки ризику, комісія може прийняти або не прийняти рішення про продовження перехідного періоду.

Вартість сертифікації, в середньому по Україні, для господарств площею до 20 га становить 9-10 тис грн. Сертифікація багаторічних насаджень обійдеться в 12-13 тис.грн. Звичайної переробки - 20 тис.грн. а виробництво багатокомпонентної продукції - всі 25.тис.грн. і постійно зростає. Підтвердження сертифікату проводиться щорічно.

Попит на органічну продукцію набирає популярність всередині нашої країни. В Європі, Америці і в більшій частині Азії така продукція вже давно дуже затребувана. Незважаючи на складнощі в проходженні сертифікації, у фермерів, особливо з невеликим виробництвом, відкриваються величезні перспективи на експорт і отримання значного прибутку, оскільки вартість цієї продукції в два три рази вища за звичайну.

Читайте також: 10 помилок, які допускають навіть досвідчені садівники

Застосовуйте свої можливості і ресурси, щоб перейти на органічне вирощування і це обов'язково принесе свої плоди.

Інші статті та новини