Зберігання моркви: 7 основних способів зберегти свіжість і товарний вигляд

10 квітня 2020
Зберігання моркви: 7 основних способів зберегти свіжість і товарний вигляд

Пролетіло літо, дозрів багатий урожай моркви - прийшла пора збирати і зберігати, щоб радувати родину свіжою, соковитою і смачною морквою до наступного врожаю.

Виростили врожай

Щоб зусилля, витрачені на вирощування рясного і якісного врожаю, не пропали, моркву важливо правильно зберегти. Морква досить швидко псується і в'яне при неправильному зберіганні. Тривалість зберігання овоча безпосередньо залежить від строків збирання врожаю.

Збирання моркви

Найпростіше орієнтуватися на терміни збирання, зазначені на пакетиках з насінням, тому їх не слід викидати після посадки насіння. Якщо ж пакетики з інструкцією не збереглися, слід спостерігати за рослинами - як тільки нижнє листя пожовкло, моркву можна збирати. Чому важливо вчасно зібрати моркву? Зібрані занадто рано коренеплоди не накопичують потрібну кількість цукрів, довго не зберігаються, мають низькі смакові якості. Морква, яка перестояла на грядках, накопичує занадто багато цукрів і амінокислот і привертає до себе шкідників - личинок морквяної мухи, щурів і мишей.

Для збереження природної соковитості коренеплодів перед збиранням їх не слід поливати.

У процесі збирання моркву не слід висмикувати з ґрунту, краще її викопати і розстелити для просушування на 1 - 2 дні.

Підготовка до зберігання

Зібраний урожай перед закладкою на зберігання слід просушити і провести сортування - прибрати зіпсовані або уражені захворюваннями, підгнилі плоди, щоб вони не заражали інші коренеплоди. Закладати на зберігання можна тільки цілі, неушкоджені і здорові коренеплоди.

Особливо слід сказати про правильну обрізку моркви. Її проводять у два етапи. Спочатку у просушеної моркви слід обрізати зелену частину аж до самого плоду, потім головка зрізається гострим ножем повністю разом з точкою росту, причому зріз повинен бути абсолютно рівним і гладким. Така кардинальна обрізка перешкоджає подальшому проростанню моркви, зберігаючи всі накопичені поживні речовини. Після обрізання коренеплоди повинні полежати на відкритому повітрі при температурі 10 - 14°С 7 - 10 днів. Такий своєрідний «карантин» дасть можливість затягнутися зрізам і дрібним механічним пошкодженням, проявитися зіпсованим і хворим плодам.

Читайте також: Кращі сорти моркви в Україні: п'ять найкращих гібридів

Перед остаточним закладенням овочів в сховище їх ще раз перебирають і видаляють всі непридатні коренеплоди.

Способи зберігання моркви

Їх безліч ... Вибір способу зберігання моркви залежить від об'ємів зібраного врожаю і необхідної тривалості зберігання.

Головна умова надійного зберігання врожаю - це забезпечення постійного рівня вологості. При зберіганні великої кількості моркви в овочесховищах необхідно забезпечити постійне провітрювання, зволоження за допомогою ємностей з водою і систематичного зрошення проходів.

Найбільш прийнятна температура зберігання моркви - 0 +1°С, тому закладають овоч в уже попередньо охолоджене повітряним потоком сховище.

Зберігання в піску. Цей спосіб найбільш популярний серед дачників і городників, що мають прохолодні підпілля, гаражі або погреби. Пісок відмінно зберігає вологу, забезпечує постійну температуру, перешкоджає розвитку гнильних захворювань. Коренеплоди укладають шарами на зволожений пісок так, щоб вони не стикалися один з одним, засипають шаром піску і так ряд за рядом, поки ємність (ящик) не заповниться повністю.

Зберігання в тирсі. Ще один популярний і дешевий спосіб зберігання моркви. Технологія укладання така ж, як і при піскуванні. Слід зазначити, що тирса береться від хвойних порід дерев, так як саме вони містять фітонциди, що перешкоджають розвитку хвороботворних мікробів.

Зберігання в плівкових мішках. Такий спосіб зберігання менш витратний, оскільки плівка сама відмінно зберігає вологу. Моркву зберігають у відкритих мішках або проробляють достатню кількість отворів. При зберіганні овоч виділяє незначну кількість вуглекислого газу, який і є своєрідним консервантом і оберігає коренеплоди від гнилі.

Зберігання в глині. Такий спосіб передбачає два варіанти: поетапна заливка шарів коренеплодів рідкою глиною або умочування кожної моркви в густу бовтанку з глини. Як залиті шари, так і кожен окремий коренеплід ретельно висушуються. Глина обволікає овоч і не дає йому в'янути або гнити.

Зберігання в моху, цибулевому або часниковому лушпинні. Спосіб заснований на вищезгаданій дії фітонцидів. Шари моркви пересипають шарами моху сфагнуму, цибулевим або часниковим лушпинням.

Зберігання в емальованих ємностях. Досить простий спосіб, що дозволяє зберігати овоч навіть на балконі міської квартири. Плоди укладаються вертикально в емальовані ємності, накриваються зверху вологою серветкою і закриваються кришками.

Зберігання моркви на грядці . Дещо незвичайний спосіб зберігання моркви застосовують деякі городники, залишаючи частину врожаю не викопаною. Гичку зрізають, коренеплоди засипають піском і вкривають плівкою, зверху насипають щільний шар тирси, листя або перегною, а потім покривають ще одним шаром плівки. Під таким укриттям морква зберігається свіжою всю зиму, викопують її навесні і вживають до нового врожаю.

Крім вищеописаних, існує маса оригінальних способів зберігання моркви. Овочі загортають у папір, занурюють в парафін, обприскують цибульним відваром, загортають у харчову плівку, занурюють в крейдову суспензію і висушують.

Як правильно зберігати моркву. Важливо!

Яким би способом не зберігати зібраний урожай моркви, важливо пам'ятати, що вологість повітря повинна бути не нижче 90 - 95%, а оптимальна температура 0 +1°С.

Сподобалася стаття? Впред за насінням! Допоможемо купити насіння ранньої моркви на нашому сайті! Кращим вибором для зберігання стануть:

Інші статті та новини