Зберігання коренеплодів: від чого залежить термін свіжості взимку

25 квітня 2020
Зберігання коренеплодів: від чого залежить термін свіжості взимку

Морква, селера, буряк, редька. Всі знають, що ці овочі відмінно зберігаються і зберігають свої якості протягом зими. Вони дуже цінні для людей, так як накопичують в собі велику кількість поживних речовин і вітамінів, які неможливо отримати взимку.

Деякі городники, намагаючись зберегти коренеплоди на зиму, порушують правила зберігання і в підсумку плоди псуються. Сьогодні ми розповімо вам як правильно зберігати овочі, щоб зберегти їх на всю зиму.

Зберігання коренеплодів

Належні умови зберігання

Оптимальна температура для зберігання коренеплодів від 0 до 1 градуса. Коренеплоди знаходяться в стані спокою і не проростають. Але дуже важливо забезпечити хорошу вентиляцію, так як плоди виділяють тепло і вуглекислий газ. Звалювати овочі на купу значить запросити цвіль і грибок до столу, цього робити не варто. Зберігати їх в теплі теж не можна, так як овочі почнуть проростати. Вологість в приміщенні повинна бути не нижче 85%, щоб коренеплоди не втрачали корисні речовини і не в'яли.

З плином часу людство навчилося робити запаси на зиму і для кожного виду коренеплоду були розроблені свої власні методики. Наприклад:

  • Моркву зберігають присипаючи землею в метрових ямах. Або в ящиках з піском в погребі.

  • Редька і буряк найкраще зберігається поверх картоплі.

Щоб забезпечити хороший температурний режим і подачу повітря, варто час від часу відкривати двері в погріб. Але не варто відкривати надовго, особливо в мороз. Плоди можуть постраждати.

Зберігання моркви

Зберігання коренеплодів вдома: правильний підхід до заготовок

Основне місце для зберігання овочів у городників - погріб. При його відсутності цю роль можуть виконати траншеї в землі до 0.7 м глибиною. Буряк і морква відмінно перезимують в ящиках з піском з додаванням гашеного вапна (десь 2%). Ще один цікавий варіант - це вмочити плоди в рідку глину, яка потім засохне і надасть потрібний захист плоду. Тирса хвойних дерев може замінити пісок, а фітонциди, що містяться в них, виконають антисептичну роль. Редька добре зимує в ящиках з бічними отворами.

Щоб зберегти коренеплоди довше, варто подбати про це ще під час його збору. Весь урожай краще зібрати до дощів і перших заморозків. Збір краще влаштувати в сухий день, при невисокій температурі. Обов'язково обріжте гичку! Просушіть плоди і тільки потім відправляйте в погріб.

Сам погріб теж варто підготувати. Приміщення просушити і протравити спеціальною димовою шашкою, а підлогу засипати сухим піском. Будь-які отвори варто закрити, залишивши лише вентиляційні. Якщо в погребі занадто сухо - поставте пару відер з водою.

Всі коренеплоди гармонійно зберігаються в одному приміщенні. Фрукти з ними зберігати не можна, так як вони вбирають земляний запах і їх смак псується.

Щоб зібрані коренеплоди спокійно пережили зиму, подбайте про дотримання температурного режиму в погребі і цілісності самих плодів. Так вони спокійно перезимують і не втратять своїх якостей.

Читайте також: Зберігаємо картоплю правильно: кращі і перевірені поради

Інші статті та новини