Як визначити стиглість овочів (практичні поради)

14 грудня 2020
Як визначити стиглість овочів (практичні поради)

Більшість овочів досягають піку смакових якостей, коли вони молоді і ніжні. Спробуйте ці поради і збирайте смачні і свіжі плоди.

Квасоля

Якщо ви садите її в середині-кінці весни, то кущі будуть зав'язувати стручки практично все літо, якщо ви будете їх збирати. Кращі смакові характеристики у квасолі, коли стручки не товстіші за звичайну ручку. Для експерименту можна збирати зовсім маленькі стручки і додавати молоду квасолю в салати. Коли квасоля ще не повністю достигла, то у неї трохи інший смак.

Брокколі

Не потрібно чекати поки ваш брокколі виросте до розмірів магазинних примірників (доморощені види рідко досягають таких розмірів). Зрізати головку брокколі вже можна, коли вона досягає 10 см у висоту. При додатковому підживленні, кущ може зав'язати додаткові головки суцвіть в місцях, де листки збираються в пучок.

Морква

Морква готова до збору, коли коренеплід видно з під землі, а листя стає насиченого темно-зеленого відтінку. Можна збирати і не повністю стиглі коренеплоди, головне подбати про те, щоб у вас підростало наступне покоління, яке можна залишити до повного дозрівання.

Кукурудза

Незалежно від сорту, кукурудзу найкраще збирати, коли рильця набувають коричневого кольору. Також можна обмацати качани, щоб переконається в тому, що вони сформувалися. Якщо ви все ще не впевнені, то відкрийте качан і роздушіть одне ядерце з качана. Якщо витік сік молочного відтінку - кукурудза стигла, якщо прозорий - варто дати їй ще трохи часу.

Кавуни і дині

Коли диня стигла - нижня частина плоду набуває насиченого жовтого відтінку. У стиглих плодів зазвичай підсохлий хвостик коричневого кольору.

Те ж саме і у кавунів, хвостик повинен підсохнути і стати коричневим. А сам плід стає більш мутного відтінку без блиску. І ще коли та частина, де плід стикався з землею жовтіє.

Кавун

Цибуля

Головний показник стиглості - це коли листя вже зів'яло. Викопайте цибулини і зберігайте їх як мінімум тиждень в сухому місці.

Горошок

Найкраще збирати його рано. Якщо стручки провисять зайві пару днів, то смак гороху зміниться із солодкого на крохмальний. Збирати стручки можна, коли всередині вже добре проглядаються горошини. Збирати їх потрібно поки стручки не стали восковими на дотик. Як і у випадку з квасолею, горох можна збирати дуже рано для використання в салатах.

Солодкий перець

Його можна збирати практично в будь-який час. Але він досягає піку смакових характеристик, коли повністю дозріває, набуваючи червоний, жовтий, оранжевий або шоколадний відтінок. Перець продовжує далі дозрівати навіть якщо його зірвати.

Гострий перець

Як і у випадку з солодким перцем, смакові характеристики гострого максимально відкриваються при повній стиглості. Гострий перець краще дозріває в теплі, але і не дозволяйте сонцю пересушувати його і регулярно поливайте рослини. При зборі надягайте рукавички, щоб пекучі масла не потрапили на слизову оболонку очей, носа або рота.

Перець

Картопля

Всі знають про молоду картоплю. Просто викопайте пару кущів і зберіть плоди, які ще не повністю сформувалися. Повного дозрівання картопля досягає коли стебла повністю засихають і відмирають.

Слідкуйте за тим, щоб вся картопля перебувала під землею. Сонце негативно впливає на коренеплід, роблячи його позбавленим смаку і терпким.

“Салатні” рослини

Більшість цих рослин підпадають під опис "зірви і приходь знову". Коли рослини виростають понад 10 см, можна сміливо зрізати верхівки і насолоджуватися смачними салатами. Рослина швидко відновить втрачене листя і ви зможете зібрати його знову.

Кабачки і цукіні

Більшість садівників дають кабачкам виростати повністю до моменту збору. Але кращими смаковими характеристиками володіють молоді плоди довжиною 10-15 см.

Пізні кабачки та гарбузи

Ось тут уже потрібно дочекатися повного дозрівання плодів. Стиглість перевіряється дуже легко. Якщо, надавивши нігтем на шкірку, ви не можете її пробити - плід дозрів. Зберігати плоди можна в сухих, холодних місцях на протязі декількох місяців.

Можна також збирати і молоді плоди (10-15 см), але тільки для негайного вживання в їжу.

Помідори

Їх збирати найлегше. Дочекайтеся поки плоди повністю змінять колір і стануть трохи м'якими. Якщо томати не встигли дозріти до настання холоду - зірвіть зелені і залиште їх дозрівати в будинку.

Томат

Інші статті та новини