Перець - технологія вирощування (Як отримати 60 тонн з гектара)

12 грудня 2019
Перець - технологія вирощування (Як отримати 60 тонн з гектара)

Перець являє собою трав'янисту, однорічну, світло- і теплолюбну культуру. У країнах, що вважаються рідними для перцю, рослина є багаторічною.

Технологія вирощування перцю це:

  • Способи вирощування перцю
  • Загальні умови навколишнього середовища при вирощуванні перцю
  • Способи обробітку солодкого перцю на відкритих площах
  • Солодкий перець в закритому грунті: як вирощувати

Україна має в своєму розпорядженні умови, при яких перець тільки в теплиці можна вирощувати довгий період. Як культура перець ділиться на солодкі і гіркі сорти. Солодкі сорти зводяться як у відкритому, так і в закритому ґрунтах, а гіркі сорти вирощують тільки у відкритому ґрунті.

Способи вирощування перцю

Ботаніка та біологія: властивості перцю

При використанні розсадної культури система коренів рослини має мичкуватий тип. Головна частина коренів розташовуються у верхній частині ґрунту, деякі корені можуть проростати вглиб до 70 сантиметрів. При без розсадному способі вирощування формується стрижнева коренева система, при цьому основний корінець може заглиблюватися в ґрунт до півтора метра, що сприяє максимальному забезпеченню вологою.

Основа стебла перцю являє собою дерев'янистий, округлий, трав'янистий, чотирьох- або п'ятигранний черешок. Висота стебла в ґрунтах відкритого типу може бути від 25 сантиметрів до півтора метра. У закритому ґрунті стебло витягується і до двох метрів. Зовнішність стебла гладка або опушена.

Стебло прямостояче, зеленого кольору, штамбове. Висота появи бічних пагонів - близько 20 сантиметрів від ґрунту. Довжина бічних пагонів більша, ніж довжина центральних. Гілкується стебло дихотомічним типом. Вузлики розгалужень мають антоціанінове забарвлення.

Листя перцю не має однакової форми протягом усього періоду вирощування рослини. Найчастіше форма листя залежить від обставин при зведенні культури. Листя просте, черенкове, одинарне, яйцеподібне, еліпсоподібне, із загостренням вгорі. Забарвлення листя може бути зеленим, світло-зеленим, темно-зеленим, часто з легким антоціаніновим відтінком. Число листочків на одному кущі може залежати як від виду гібрида, так і від умов вирощування. У випадках, коли одній рослині досить площі і живлення, у відкритих ґрунтах (південні райони), одна рослина може випустити до трьох сотень листів, в закритих ґрунтах одна рослина може випустити більше семи сотень листів.

Квітки у перцю двостатеві, невеликі, менші середнього. Перець вважається самозапильною рослиною. Квітки можуть бути обпилені як власним пилком, так і з найближчого куща. Пильник лопається незадовго до розкриття квітки. В умовах хмарної погоди пильник може затриматися з відкриттям на термін до 10 годин, що призводить до осипання самих квіток і бутончиків. Ті квітки, що поникли від браку сонця або нахилилися в сторону, будуть обпилені своїм пилком.

Фахівці встановили, що рильця підготовлені до прийняття пилку приблизно за добу до відкриття квіток. Ця особливість широко застосовується при селекції перцю. Пилок рослин досить важкий і липкий, завдяки цьому він переноситься вітром або повітрям на відстань до ста сантиметрів. Досить рідко трапляються стерильні квітки. Вони можуть зустрічатися як у чоловічих, так і у жіночих особин рослини, це має серйозну вагу в розробці гібридів гетерозисного типу. Стерильність чоловічого типу визначається відсутністю тичинки, в них немає пильника.

Крім самозапилення, перець може запилюватися за допомогою комах, таких як бджоли, джмелі, оси, мурахи тощо. У зв'язку з цим солодкі сорти перцю необхідно висаджувати ізольовано від інших культур. Відкритий ґрунт передбачає ізоляцію на 0,3 кілометра, закритий - на 0,1 кілометра. Коли мова йде про вирощування гірких і солодких сортів, то ізоляція повинна становити 2 кілометри на відкритому ґрунті і не менше кілометра на закритому.

Плоди перцю являють собою двох і чотирьох гніздову ягоду різних форм. Це можуть бути округлі, овально-плоскі, яйцевидні, циліндричні, кубовидні, пірамідальні і конусоподібні плоди. Усередині плоди можуть бути гладкими, хвилястими, горбистими, зморщеними, ребристими. Забарвлення ягід залежить від рівня зрілості. Технічна стиглість передбачає світло-зелений, темно-зелений, зелений, молочно-білий, жовтуватий, кремовий, фіолетово-зелений, темно-фіолетовий кольори плодів. Біологічна стиглість передбачає червоне, помаранчеве, світло-червоне, темно-червоне і жовте забарвлення ягід. Плоди перцю поділяються на групи за вагою плодів. Так, при масі до 10 грам - дрібні, при масі до 50 грам - середні, при вазі до 100 грам - великі і дуже великі - при вазі понад сто грам. Плоди розміщуються на рослині кінчиками вниз, вгору або в сторони. У випадках механізованого типу збору врожаю, рекомендується використовувати сорти, плоди яких стирчать вгору. Плоди також діляться на категорії за щільністю самого перцю. М'якоть може бути ніжною, середньою і грубою. Товщина м'якоті ділить плоди на тонкостінні і товстостінні. Крім того, плоди діляться за смаком. Вони можуть бути прісними, солодкими, слабо-гострими і гострими.

Насіння. Для збору насіння рекомендується використовувати тільки плоди, які досягли біологічної зрілості. Як правило, це округло-плоскі, жовтувато-білого кольору плоди. В упаковці на шість грамів може міститися до тисячі насінин. Один грам містить близько двохсот насінин. Насіння може зберігатися до п'яти років при вологості 10-11%.

Поділ за тривалістю періоду вегетації передбачає сорти з терміном технічної стиглості до ста діб - ультра-ранні, терміном до 120 діб - ранні, терміном до 135 діб - середньостиглі, до 150 діб - середньопізні і більше 150 діб - пізньостиглі. Плодоносять рослини від півтора до двох місяців на відкритих площах і від п'яти до десяти місяців в закритих ґрунтах.

Загальні умови навколишнього середовища при вирощуванні перцю

Перець, як і томат, є пасльоновою культурою, що визначає його вимоги до умов вирощування. Це теплолюбна рослина і умови навколишнього середовища збігаються з тими, що необхідні для зведення томатів. І все ж перець вимагає деяких особливих умов.

Тепло. Проростання насіння перців відбувається при температурі від 13 градусів. Найбільш прийнятна температура для росту перцю - до 30 градусів. В сумі активні температури повинні складати 2,5 - 3 тисячі градусів. Якщо цей показник нижчий від заявленого, то перці погано ростуть, слабо розвиваються, плоди не визрівають, загальна продуктивність рослини падає.

Перець дуже чуйно реагує на зміну температурного режиму. Особливо це позначається при зниженні показників. У випадках, коли стовпчик термометра опуститься до - 0,5 градусів, розсада може загинути, навіть якщо вона здорова і добре загартована. Відкритий спосіб вирощування перцю при недостатності тепла може призвести до осипання бутонів. Підвищені температури також негативно позначаються на рослинах. При температурі повітря близько 35 градусів і низькій вологості повітря - до 50%, рослини в'януть, обсипаються зав'язі, квітки і бутони.

Освітлення . Перець є світлолюбною культурою. Коли рослини вирощуються в теплиці в зимовий час, то брак світла призводить до опадання бутонів, квіток і зав'язі. Листя передчасно починає жовтіти і відмирати, стебла і гілки ламаються, загальна продуктивність рослин різко падає. Коли рослинам бракує світла, термін плодоношення збільшується на термін до двох тижнів, а плоди утворюються маленькі.

Вологість ґрунту і повітря. Для перцю дуже важливі показники вологості ґрунту. Брак вологи в шарі ґрунту може стати причиною різкого скорочення бутончиків, квітів і зав'язі. Листки рослини раніше терміну починають жовтіти і гинути. Ягоди перцю зав'язуються маленькими, погано зріють. Інститут овочівництва і баштанництва УААН провів дослідження, результати якого говорять про позитивну динаміку росту при підвищеному рівні вологості ґрунту в процесі вирощування перцю, стебло рослин рясніше покривається листям, плодів утворюється багато і всі вони набирають хорошу масу. Разом з тим, вчені з'ясували, що занадто велика кількість води в ґрунті негативно впливає на рослини. В умовах перезволоження до коренів рослин практично не надходить кисень, що тягне порушення теплового режиму, а це загрожує падінням рівня врожайності, опаданням листя рослин і схильністю грибкових інфекцій.

Якщо порівнювати солодкий перець з томатами, то він вимагає підвищеного рівня вологості повітря. Найбільш прийнятний показник до 80%. Такий рівень забезпечить хороші зав'язі, плодів буде набагато більше, а їх маса при дозріванні зросте.

Система живлення . Солодкий перець досить чутливий до складу ґрунту. Переважно обробляють цю культуру на легкому, структурному грунті, який багатий органічними речовинами і мікроелементами, рівень РН повинен бути не нижче 6 і не вище 6,6. Серед безлічі всіляких добрив, перець віддає перевагу органіці у вигляді перегною. Щоб зібрати урожай в десять тонн з гектара, потрібно внести на цю площу 50 кілограмів азоту, 12 кілограмів фосфору, 56 кілограмів калію. При цьому, якщо плоди будуть визрівати на кущах, до заявленої біологічної стиглості, то добрив потрібно трохи більше. Зазначена кількість корисних елементів передбачає доведення плодів до технічної стиглості.

У період, коли рослини лише сходять і до моменту появи перших квіток, у перцю досить слабке коріння, тому необхідно підвищити рівень азоту в підгодівлях і удобреннях. Коли перець починає активно цвісти, утворюються зав'язі і починають поспівати перші плоди, варто приділити більше уваги удобренням, що містять калій і фосфор. В період найбільш активного росту перець особливо вимогливий до підживлення, що містить магній, його нестача може призвести до опадання листя, падіння рівня врожайності і зниження якості плодів.

І мала, і занадто велика кількість корисних мікроелементів у ґрунті негативно впливає на розміри, товарний вигляд і термін дозрівання плодів. Коли ґрунт не дає необхідного живлення, рослини погано ростуть, продуктивність кущів знижується. При цьому надмірна кількість азоту в ґрунті веде до занадто активного набору маси самої рослини, а не плодів, крім того швидкість дозрівання істотно падає. Надлишок фосфору і калію уповільнює розвиток рослин, що може привести до малої кількості врожаю. Щоб уникнути негативних наслідків, необхідно співвіднести стан ґрунту, погодні умови регіону, та інші параметри, проаналізувати їх і вносити живлення відповідно до висновків.

Способи обробітку солодкого перцю на відкритих площах

В Україні перець вважається однорічною культурою. Період активного росту на відкритих площах в різних регіонах країни становить максимум дев'ять місяців.

Практично всі стадії росту перцю збігаються з процесами розвитку томата, адже вони належать у одного сімейства і відносяться до теплолюбних культур. На відміну від томатів, у перцю сходи, при дотриманні сприятливих умов, з'являються максимум через тиждень після посадки. На період активного початкового росту перець досить повільно розвивається. Коріння рослин росте значно повільніше за верхню частину куща, вони розміщуються не глибше 30 сантиметрів від поверхні ґрунту. Відновлення коренів практично неможливе. Листочок випускається рослиною лише на другому тижні після сходів. Після того, як з'являється листя, і до моменту утворення бутончиків проходить не менше двох місяців.

Щоб виростити хорошу розсаду солодкого перцю, необхідно використовувати горщики, розміром п'ять на п'ять або чотири на шість сантиметрів. Для гірких сортів потрібні горщики три на чотири або п'ять на п'ять сантиметрів. Розсада різних сортів перцю вирощується так само, як і томати. Висаджують у ґрунт або теплицю розсаду перцю після того, на стеблі з'явиться не менше десятка листочків, а висота рослини досягне хоча б 25 сантиметрів. При цьому верхня частина повинна важити не менше восьми грам, в той час, як коренева частина всього лише близько грама. Висаджуючи перець на відкритий майданчик, слід подбати про дотримання температурного режиму. Коли ґрунт прогріється до 12 градусів, а повітря до 15, то рослини можна садити, не побоюючись заморозків.

Основне стебло рослини помітне, нагорі у нього генеративний бутон, між двома верхніми листками пробиваються пара пагонів. Так утворюється система розгалуження перцю. У цих вузлах відбувається формування перших плодів. У процесі росту кожен відросток обзаводиться бутоном, навпроти двох листків формуються відростки наступного ряду. Далі виростає один з двох паростків на кожному відгалуженні, збільшуючи тим самим радіус рослини. У більшості сортів при висадці у відкритому ґрунті об'єм куща може досягати 90 сантиметрів в діаметрі, висота може досягати більше 70 сантиметрів.

Як тільки з'являється перший бутон, можна готуватися до цвітіння рослини, яке настає приблизно через три тижні. Цвіте перець до того, як почне відмирати листя. Технічна стиглість плодів настає приблизно через місяць після того, як квітка була запилена. Біологічної стиглості перці досягнуть через місяць після цього.

З огляду на погодно-кліматичні умови південних регіонів, для отримання оптимального врожаю, перець слід поливати так само рясно, як томат. Після поливу необхідно розпушити ґрунт біля коріння. Під час активного росту рослин необхідно обробляти стебло і литися від шкідників і хвороб.

Середній урожай солодких сортів перцю становить від 30 до 35 тонн з гектара, при дотриманні технології вирощування перцю вдається домогтися 40-60 тонн з гектара. Гострий перець дає від 15 до 18 тонн з такої ж площі.

Солодкий перець в закритому ґрунті: як вирощувати

У теплицях та інших видах будівель закритого типу ґрунту, як правило, вирощується перець високих сортів. В середньому, висота таких рослин досягає двох метрів. Закритий ґрунт дозволяє домогтися активного періоду і розвитку перцю терміном до 9 місяців. Вирощують такі сорти також як томати. Виняток становить лише висадка розсади на постійне місце росту. Орієнтовна система висадки: 160 на 22 сантиметри, 100 +60 на 35-40 сантиметрів, 80 на 50 сантиметрів. Через місяць після пересадки перці підв'язують до шпалери. На стадії формування куща спершу залишаються всі три пагони, через два тижні найслабший відросток обрізається. Решта відростків кріпляться до підв'язної мотузки і кріпляться так, щоб не пошкодилися. Подальший догляд полягає в тому, щоб своєчасно видаляти з плодоносних відростків слабке листя. Під час активного росту кущів потрібно звернути особливу увагу на мікроклімат. Повітря всередині повинне бути не нижче 23 градусів в сонячні дні, не вище 22-х в хмарну погоду і близько 18 градусів в нічні години. Ґрунт повинен бути вологим на 80%, в плодоносний період - до 90%. Якщо ґрунт буде недостатньо вологим, це може спричинити собою гнильні процеси верхньої частини рослин і напад на кущі попелиці. Збирати перець необхідно приблизно один раз на тиждень, коли плоди досягають технічної або біологічної зрілості.

Розміри врожаю солодких сортів перцю в теплицях зимового типу досягають 30 кілограмів з квадратного метра, весняні теплиці допоможуть зібрати до 20 кілограмів з квадрата, а парники приносять близько 10 кілограмів з квадратного метра.

Інші статті та новини