Технологія вирощування коріандру (кінзи)

10 березня 2020
Технологія вирощування коріандру (кінзи)

Коріандр відомий людству з найдавніших часів. Насіння коріандру віком понад 3 000 років було виявлене в єгипетських гробницях, а давньогрецький лікар Гіппократ використовував рослину, як лікарський засіб. У Палестині, Індії, Стародавньому Римі і Вавилоні коріандр відомий, як ефіроолійна, пряна і лікарська рослина.

Технологія вирощування коріандру(кінзи) це:

  • Корисні властивості кінзи
  • Біологічні особливості коріандру
  • Підготовка ґрунту
  • Догляд за врожаєм
  • Прибирання коріандру
  • Зберігання кінзи

В Україні він набув значного поширення як ефіроолійна культура. Давайте розберемося в особливостях технології вирощування коріандру з насіння для максимального врожаю.

Корисні властивості кінзи

Коріандр багатий вітамінами, каротином і рутином. Зелене молоде листя використовують як добавки до салатів і супів. Воно поліпшує смак м'ясних і рибних страв, широко використовується при приготуванні овочевих солінь. Зелене листя використовують до того, як починається цвітіння.

Цілющі властивості коріандру досить широкі. Його використовують при лікуванні ран, вони заживають в 2 - 3 рази швидше. Рослина благотворно впливає на травлення, має жовчогінну, відхаркувальну дію. Зацукровані плоди використовують при боротьбі з неприємним запахом в роті.

Наукова медицина застосовує коріандр для приготування проносних і протигемморойних засобів. Широко використовується для профілактики цинги.

Біологічні особливості коріандру

Коріандр (кінза) - це холодостійка однорічна трав'яниста рослина сімейства селерових. Утворює прикореневу розетку листя і прямостояче гіллясте циліндричне стебло висотою до 120 см. Форма листя на стеблі неоднакова - нижнє розташовуеться на коротких черешках, а верхнє сидяче. Форма двічі перисто - розсіченого листя схожа з листям петрушки, квітки рослини дрібні, білого і рожевого кольору, зібрані в парасольку і запилюються перехресно. Центральну парасольку увінчує стебло, воно зацвітає першим, за ним одночасно починають цвісти інші.

Плоди - кулясті з сильним запахом, розміром 2,7 мм в діаметрі. Недостиглі плоди мають неприємний запах.

Насіння починає проростати при температурі від +6°С, тому висівають коріандр ранньою весною. Сходи витримують зниження температури до 10°С морозу, а рослини з наявністю 6-8 молодих листків до -16° - 18°С. Вегетаційний період становить 110 - 115 днів. Сходи з'являються через 2 - 3 тижні після посіву. Стебла починають формуватися через 25 - 30 днів після сходів. На 13-18 день після початку цвітіння з'являються перші плоди.

Найбільш комфортною температурою для коріандру є +22°С, при підвищенні температури з'являється багато пустоцвітів, а запах рослини змінюється.

Коріандр світло- і вологолюбна рослина. Нестача світла може привести до того, що рослина призупиняється в рості, сповільнюється дозрівання насіння і в плодах знижується вміст ефірних масел. Висока потреба кінзи в поливі пов'язана з тим, що в період формування насіння рослині потрібно до 120% вологи від загальної ваги насіння.

Підготовка ґрунту

Для вирощування коріандру підходять родючі ґрунти. Рослина добре сприймає азотні і фосфорні добрива. Технологія вирощування кінзи наступна: ґрунт починають готувати з осені, вносячи 1/3 відра перегною, по чайній ложці суперфосфату і сульфату калію з розрахунку на 1 м². Удобрений ґрунт перекопують на глибину багнета лопати. Навесні в ґрунт додають 1 столову ложку сечовини, поливають слабким розчином марганцівки для знезараження, насіння висівають врозкид або рядами на відстані 20 - 30 см, на глибину 1.5 - 3.5 см. Для посіву кінзи на зелену масу висівають насіння густіше, а для отримання насіння - 1.5 - 2 гр. посадкового матеріалу на 1 м².

Догляд за врожаєм

Як показує досвід багатьох городників, догляд за коріандром нескладний. Необхідно регулярно рихлити ґрунт, стежити за його чистотою, при необхідності проріджувати рослини, так як загущена посадка призведе до формування слабких, малооблиственних рослин і низького урожаю насіння.

У процесі росту і цвітіння слід забезпечити рясні поливи, а в період дозрівання насіння поливи скорочують. Коріандр - це швидкозростаюча культура, тому за сезон можна висівати її кілька разів з інтервалом в 7 - 15 днів. При повторному посіві ґрунт необхідно удобрити 1 чайною ложкою суперфосфату або нітроамофоски з розрахунку на 1 м².

Збирання коріандру

Урожай зелені коріандру знімають кілька разів за сезон. Зелень використовують у свіжому вигляді або додають при засолюванні і квашенні овочів.

Насінню дають дозріти до технічної стиглості, коли понад 60% насіння набуде бурого відтінку. Збирати урожай краще вранці або ввечері, так як в сухий день насіння швидко обсипається. Кінзу зрізають, зв'язують у пучки і підвішують сушитися в затіненому місці - на горищі, під навісом, підстилаючи папір або тканину.

Через тиждень насіння обмолочують і очищають. В середньому при хорошому догляді з 1 м² можна отримати 100 - 150 гр. насіння.

Зберігання кінзи

Листя коріандру можна сушити, зберігаючи його у скляних банках або картонних коробках. Семена кориандра лучше хранить в бумажных или полотняных мешочках в прохладном проветриваемом помещении.

Інші статті та новини