Технологія вирощування салату

02 грудня 2020
Технологія вирощування салату

Посівний, городній салат є однорічкою. Всього налічують три різновиди - качанний, листовий і ромен. Кочанні сорти у відкритому грунті вже готові до збору в другій половині травня і все літо.

Ромен більше підходить для вирощування в зимовий період завдяки своїй холодостійкості. В основному салат дає до трьох врожаїв за рік у відкритому ґрунті.

Вибираючи сорт салату, враховуйте сезон його вирощування, тому що кожен сорт адаптований під певні режими і умови росту. Вирощування салату відбувається в 3-4 річній сівозміні з обов'язковим дворічним інтервалом між сезонами вирощування через накопичення ґрунтової інфекції. Салат найкраще висівати на місцях проростання зернових культур, картоплі, капусти, цибулі-порей або селери.

Щоб забезпечити хороші і рівномірні сходи, варто використовувати піліроване насіння, покрите фунгіцидною оболонкою, що має одну форму і розмір.

Методики вирощування салату

Вирощувати салат можна двома шляхами: посівом насіння і розсадою. Перед висадкою необхідно підготувати ґрунт. Салату підходить пухкий, помірно вологий ґрунт з легким механічним складом. Зайве вологий ґрунт більш схильний до розвитку хвороб. Відкритий ґрунт з pH 7,0-7,5 є найбільш гідною кандидатурою, так як на кислих ґрунтах салат рости не буде.

Перед посадкою також необхідно внести кальцієво-аміачну селітру для насичення ґрунту азотом (співвідношення 80 кг на 1 га). Ґрунт готують ротаційною бороною.

Вирощування салату відбувається ступінчастим способом:

  • Ранні сорти - квітень - травень;
  • Середні та пізні - квітень - середина червня;
  • Ромен на осінь висівають в першій половині липня;
  • На зиму салат висівають в кінці жовтня, на початку листопада.

Отримати більш ранній урожай у відкритому ґрунті можна шляхом натягування плівки поверх салату. Під плівкою разом з салатом можна вирощувати пекінську капусту, так як її методика вирощування нічим не відрізняється.

Листовий салат висівають рядовим способом поперек грядок:

  • Відстань між рядами - 18 см;
  • Відстань між насінням - 1.5 см;
  • Глибина посіву - 0,5-1 см;
  • Норма посіву - 1-3 г на квадратний метр.

Качановий салат висаджують однорядковими рядами 45 см один від одного.

Листовий салат можна сіяти на протязі всього літа, рядами 15-20 см одна від одної. Густіші насадження призводять до загрубіння рослин. Якщо ви вирощуєте салат з насіння, то садити його потрібно на глибину 1-1.5 см тільки у вологий ґрунт. Після початку сходів їх потрібно прорідити, щоб між ними було 6-8 см (для листових) і 10-15 см (кочанних) відстані. Хрусткий салат, зазвичай, висаджується по схемі 30×40, 40×40 см.

Якщо ви запланували ранній урожай, то віддайте перевагу качанному салату, який потрібно висаджувати розсадою.

Для висівання в ящики потрібно полити ґрунтосуміш і розміщувати рядки в рядок через 6-8 см. Глибина борозни 1.5 см. Потім борозенки покривають ґрунтом, а ящик накривають плівкою або склом до перших сходів.

Як тільки у рослин з'являються 1-2 справжніх листки, рядки варто прорідити і залишити по одному кущику через 6-8 см. Зайві рослини можна пересадити в інші ємності, так як салат відмінно переносить пересадки. Наступну партію можна сіяти після появи 3-4 справжніх листків у попередньої.

Якщо садите салат в касети, то після висадки насіння їх варто покрити вермикулітом, щоб уникнути пересихання. Якщо субстрат занадто кислотний - додайте перліт.

Захист і загартування розсади

Щоб захистити розсаду від грибка - обробіть її розчином Альєтт або Превікур. Пам'ятайте, що в списках дозволених препаратів немає жодного, дозволеного для обробки салату.

Загартування рослин дуже важливе при ранніх посадках. Якщо розсада вирощувалася в іншому регіоні, то розсаду, що надійшла (14-18 днів), необхідно виставити для адаптації, а висадку проводити тільки через 3-4 дні.

Посадка салату

Вся розсада легко виймається з касет разом із землею. Коріння повинне бути білого кольору і у великій кількості. Потрібно використовувати тільки молоду розсаду з активним білим корінням.

При посадці розміщуйте в ґрунт кубик із землею лише на ⅔ висоти, щоб нижнє листя провітрювалося і не підхопило грибкове захворювання. Густота насаджень залежить від сезону і сорту салату. Пам'ятайте, що влітку рослини завжди виростають меншими за масою, тому можна практикувати згущення. Висаджують до 80-86 тисяч рослин на гектар за схемою 25х25 або 28х28. Навесні і восени салат крупніший, тому густота знижується до 70-75 тисяч рослин на гектар. Залежно від сорту висаджують від 6 до 16 рослин на м2.

Догляд за розсадою салату

Відразу після посадки розсаду краще полити розчином Гумату або Ріст Концентрату, щоб приживлення значно покращилося. Якщо рослини висаджені рано, то їх вкривають агроволокном і перфорованою плівкою. Найбільш ранні насадження краще вкривати і тим, і іншим, і відразу після висадки. Агроволокно знизу, плівка поверх. Плівку прибирають через 2-3 тижні, а агроволокно за 10-12 днів до початку зборів врожаю. Якщо вкривати насадження, то це прискорює отримання врожаю на 2 тижні. Поливати укриті рослини можна поверх покриттів. Якщо площа посадки нерівна, то спочатку проводиться полив, а потім укривання.

Контроль температури під покриттям повинен постійно контролюватися. При температурі вище 25°С, покриття знімають. Через занадто високу температуру існує ризик того, що качан не буде формуватися, або залишиться пухким. Залежно від погодних умов, покривний матеріал залишають на рослинах до 4 тижнів. Знімати агроволокно краще в похмуру, безвітряну погоду, так як мінімізується ризик сонячних опіків.

Якщо ви застосовуєте гербіцид під агроволокном, то норма витрати препарату повинна бути зменшена на 30-40%.

Через підвищену вологість під агроволокном, потрібно проводити регулярний огляд рослин на наявність борошнистої роси. Рекомендується знімати покривний матеріал і провітрювати рослини, проводити розпушування ґрунту і видаляти бур'яни.

Полив салату

Своєчасна і рівномірна подача вологи є запорукою успішного вирощування, як салату, так і будь-якої іншої культури.

На сьогоднішній день крапельне зрошення є найбільш оптимальним для салату. Краплинні трубки потрібно на 2-3 см ховати в землю. Потрібно постійно контролювати рівень рівень вологи і не допускати пересихання.

Системи фронтального поливу (дощувалки, котушки, спринклери) також відмінно справляються з цим завданням. Полив салату проводиться часто, але з малою кількістю води. Як тільки качани почали утворюватися, частоту поливу варто зменшити, щоб уникнути гнилизни. Необхідність поливу визначають за погодними умовами і станом рослин.

Якщо опади відсутні, то норма води салату за весь період становить 140 мм. Щоб уникнути некрозу качана, рекомендовано проводити полив вночі.

Добрива для салату

Якщо зробити аналіз ґрунту, то можна легко визначити потрібні добрива.

Найкращим добривом для салату є перепрілий гній, який вносять у вересні або компост/перегній по 4-5 кг на 1м2. З мінеральних добрив вносять нітрофоску або прості добрива по 60-70 г на 1м2.

Щотижня салат слід підгодовувати комплексним добривом з великим відсотком азоту. Майстер для розсади або Плантафол 30.10.10 підійдуть найкращим чином. Розводити розчин добрива краще на 1.5-2 рази слабкіше, ніж рекомендовано. Також можна використовувати розчин сечовини або аміачної селітри по 2-3 г і 3-4 г на літр води.

Несприятливі ґрунтові або погодні умови викликають фізіологічні порушення у рослин. Вони проявляються у вигляді скловидності, опіків або некрозу. Також варто уникати високих доз азоту і стресу. Рекомендується проводити легку обробку міддю і бором.

Захворювання салату

Салат, як і інші культивовані рослини, схильний до захворювань. До найбільш розповсюджених відносяться:

  • Сіра гниль;
  • Чорна ніжка;
  • Несправжня борошниста роса;
  • Іржа.

Для профілактики цих хвороб варто, по-перше, дотримуватися технології вирощування, по-друге, очищати поле від залишків попередніх культур, на яких можуть зимувати збудники хвороб.

Основними шкідниками є:

  • Слимаки;
  • Равлики;
  • Коренева попелиця;
  • Сіра попелиця;
  • Совка;
  • Личинки хризантемової мінуючої мушки.

Збір врожаю салату і його зберігання

Листові сорти салату збирають рано, десь на 5-7 фазі листа. Забирати урожай краще вранці або ввечері. Качанові сорти, особливо весняні сорти, збирають ранньою весною, щоб він не зацвів. Збирання схоже на збирання капусти. Качан зрізається біля самої землі.

Пізні сорти, незалежно від сорту, збираються до перших заморозків. Знижена температура згубно впливає на салат і він швидко псується. Однак зберігати салат потрібно в камері охолодження, при температурі + 4°С. Тоді він зберігається тиждень.

Якщо вас цікавить лежкий сорт, то віддавайте перевагу сортам типу "ромен". Вони гарні для зимового часу і довго зберігаються. При температурі 3-4°С зберігаються до 2.5-3 місяців.

Салат на зиму також можна зберігати викопавши його разом із землею. Тоді кущ зберігається в спец сховищі або підвалі. Але потрібно дотримуватися температури і рівня вологості.

Інші статті та новини