. Томат індетермінантний (високорослий) - технологія вирощування

22 листопада 2019
. Томат індетермінантний (високорослий) - технологія вирощування

Фахівці радять садити високорослі томати в провітрювані контейнери з рясно политим ґрунтом.

Технологія вирощування томата це:

  • Посів насіння під розсаду
  • Територія, необхідна для висадки рослин
  • Підживлення томатів
  • Температурний режим
  • Обробка верхньої частини рослин
  • Як формуються рослини
  • Китиці: правильне формування
  • Система поливу
  • Рівень вологості
  • Рекомендації зі збору врожаю
  • Розтріскування через зсихання або набрякання плодів
  • Плоди маленького розміру
  • Хвороба плодів: верхова гниль.
  • Метод отримання ранніх плодів на індетермінантних томатах (використовуються лише плоди п'ятої та шостої кистей, згодом рослина знищується)
  • Система зберігання плодів

Посів насіння під розсаду

Оптимальним для вирощування томатів буде застосування спеціальних сумішей на основі торфу, так як вони вже містять всі необхідні поживні речовини та знезаражені. Такі суміші продаються в спеціальних магазинах. У разі, коли готового ґрунту немає, підійде зроблений вручну перегнійно-піщаний, але його перед використанням доведеться гарненько пропарити або обробити спеціальними розчинами.

Як тільки насіння виявиться в касетах, його необхідно накрити, для цього ідеально підходять скло або плівка. Контейнери потрібно поставити в місце, куди не потрапляють прямі сонячні промені, а середньодобова температура становить близько 25 градусів. Після того, як насіння проросте, необхідно зняти скло або плівку і поставити розсаду на сонячне місце, це необхідно для активного росту розсади.

У процесі пророщування насіння слід уважно спостерігати за рівнем вологості ґрунту, недостатнє або надмірне зволоження може негативно вплинути на результат.

Протягом 10-14 днів після того, як насіння зійде, необхідно підтримувати середньодобову температуру близько 23-х градусів.

Наступні три тижні після сходів, середньодобова температура повинна бути близько 18 градусів. Саме такі показники допоможуть отримати міцні і здорові рослини, не дуже витягнуті і не ослаблені. Під час пересадки розсади в теплицю потрібно уважно відібрати тільки хороші паростки, це сприятиме хорошим результатам при подальшому догляді за рослинами.

Читайте також: Чому не росте розсада томату: 7 найбільш частих причин

Територія, необхідна для висадки рослин

На один квадратний метр:

  • вік - 5 тижнів - 20 кущів;
  • вік - 6 тижнів - 16 кущів;
  • вік - 7 тижнів - 14 кущів;
  • вік - 8 тижнів - 12 кущів;

В ході росту розсади потрібно ліквідувати слабкі паростки, даючи кращий догляд здоровим і сильним кущам.

Під час вирощування розсади слід звертати увагу не тільки на площу, рекомендовану для кожної рослини, а й стежити за рівнем освітлення. Якщо застосовується додаткове підсвічування, то кількість рослин на один квадратний метр можна збільшити.

При використанні однорядної схеми висадки томатів, рекомендується висаджувати кущі на відстані півметра один від одного. Відстань між рядами повинна становити близько 80 сантиметрів. Дворядна система посадки передбачає висадку не більше 3 рослин на один квадратний метр, це максимальна щільність, що гарантує хороші результати. Під час висадки більшої кількості рослин можуть з'явитися хвороби, пов'язані з поганим освітленням, недоліком вентиляції і підвищеною вологістю. Крім того, плоди в такому випадку будуть менші за норму, будуть довше зріти і мати недостатнє забарвлення. Варто відзначити, що дворядна система використовується набагато частіше в силу своєї ефективності.

Підживлення томатів

При застосуванні крапельної системи зрошення найбільш зручна для правильного живлення томатів схема, наведена нижче. Ті ж кількості і співвідношення корисних елементів вносяться в ґрунт при використанні звичайного поливу. Співвідношення елементів живлення.

Перший тиждень:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 1 0,5 0,2 1,2 EC в ґрунті EC в ґрунті

Період активного росту до початку цвітіння 3 кисті:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,35 0,9 0,2 0,9 Сильне стебло, але не жирування Сильне стебло, але не жирування

Розквіт 3-ої і 5-ої кистей:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,50 1,0-1,2 0,2 0,9 Поступово зменшувати кількість. Поступово зменшувати кількість.

Розквіт 6-8 кистей, за 14 днів до збору врожаю:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,45 1,0-1,2 0,2 0,8

За 14 днів до і 14 днів після збору врожаю аж до третьої декади квітня в південних районах і початку травня в західних районах:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,45 1,0-1,2 0,2 0,8

Обов'язково при сонячній погоді:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,45 1,0 0,2 1,0 Протягом 20 днів Протягом 20 днів

Помісячно - травень/червень

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,40 1,0-1,2 0,2 0,8 По погоді По погоді

При зменшенні співвідношення калій/азот до одиниці маса плодів стає більшою, збільшується урожай, але для деяких гібридів може погіршитися якість плодів. Оптимальна пропорція 1 до 1. При зниженні рівня калію необхідно знижувати кількість кальцію до 0,6.

Помісячно - серпень:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,45 1,0-1,2 0,2 0,7

При зменшенні загального рівня освітлення необхідно поступово піднімати концентрацію поживної суміші, але робити це поступово, без стрибків. Обов'язково при цьому збільшити кількість калію.

Помісячно - вересень:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,40 1,0-1,2 0,2 0,7

Важливо дотримуватися помірний рівень вологості ґрунту. Солей в ґрунті не повинно бути більше, ніж 3,5 мСм/см.

Помісячно - жовтень, листопад:

Азот Фосфор Калій Магній Кальцій Ph-5,8-6,0 ЕС-1,7
1 0,40 1,0-1,2 0,25 0,8

Не варто надмірно поливати ґрунт. На завершення циклу витрата поживних речовин в розчині падає і складає не більше ніж один літр на кущ. При цьому варто збільшити кількість солей до 4,0 мСм/см. Це можна зробити за рахунок внесення кальцієвої селітри. Кількість кальцію в складі розчину не повинна перевищувати рекомендовані норми, це допоможе корінню рослин правильно розвиватися і функціонувати.

Восени, за 50 днів до припинення обороту, слід видалити точки росту. Відразу після цього потрібно змінити співвідношення калій/азот до 1,2 до 1, це благотворно вплине на збільшення маси плодів. Щоб плоди ще й швидше достигали, то співвідношення можна збільшити до 1,5 до 1, не забуваючи додавати в підгодівлі кальцію. Варто відзначити, що видалення точки росту проводиться шляхом прищипування верхівок на 2-му листі по крайній квітучій кисті.

У плівкових теплицях фахівці рекомендують ще восени вносити перепрілий гній. При цьому потрібно контролювати кількість азоту, який буде надходити рослинам після посадки, так як гній містить велику кількість цього елемента і його перебір може несприятливо вплинути на ріст томатів. Рекомендована маса гною - до одного кілограма на квадратний метр. Разом з тим, гній може бути внесений не на всю площу, а лише в ряди, де будуть посаджені кущі томатів. Глибина внесення перепрілого гною не повинна перевищувати 30 сантиметрів, так як саме на цій глибині коренева система отримує оптимальне живлення.

Температурний режим

При підготовці ґрунту або готового субстрату під посадку розсади, температура верхніх шарів не повинна бути нижчою за 16 градусів.

При пересадці рослин середньодобова температура не повинна опускатися нижче 19 градусів протягом двох тижнів. Після цього періоду і аж до розквіту 6 кисті вдень повинно бути 19 градусів, вночі 18. Приблизно за два тижні до дозрівання плодів першої китиці слід скоротити різницю температур, це сприятливо позначиться на якнайшвидшому дозріванні. Далі при потоншенні верхньої частини рослин необхідно поступово зменшувати температуру для того, щоб рослини залишалися сильними.

Під час провітрювання теплиці повітря, що надходить всередину, має відповідати наявній температурі, воно може відрізнятися максимум на 1 градус.

Якщо нічна і денна температури відрізняються істотно, то слід зрівнювати їх поступово, не швидше, ніж на 1 градус за годину.

Якщо в нічний час температура буде нижчою за 16 градусів, то це серйозно вплине на розмір і наливання плодів. Щоб уникнути цього ще у весняний період слід додатково опалювати теплицю, це допоможе отримати плоди заявленого розміру. Разом з тим не варто дуже старатися в обігріві теплиці, температура вночі вище 22 градусів сприятиме жируванню кущів, що також вплине на розмір плодів, зменшить їх масу. У нічний час природне світло відсутнє, тому високі температури рослинам не потрібні.

Обробка верхньої частини рослин

У той час, коли рослина випустить четверту і п'яту кисті, слід почати постійно, раз на 7-14 днів обприскувати кущі магнію сульфатом. Це допоможе томатам пристосуватися до мінливих погодних умов, зробить їх сильнішими і міцнішими. Розчин повинен містити не більше половини кілограма корисних елементів на 100 літрів води.

Крім того, фахівці радять обприскувати литися і стебла рослин спеціальними добривами, що містять комплекси мікроелементів, з обов'язковою присутністю калію і кальцію.

Як формуються рослини

Потрібно формувати рослини з єдиним стеблом. При виникненні пасинків погіршується якість і розмір плодів, тому два або три стебла небажані.

Найкраще бічні відростки, тобто пасинки, видаляти якомога раніше, практично відразу після їх появи. Це сприятиме збалансованому розвитку рослин.

Садівники рекомендують видаляти зайві відростки в ранкові години, завдяки цьому місця обривів підсохнуть за день, виключивши проникнення в стебло інфекції, що призводить до загибелі рослини. Крім того вранці пасинки легше обламуються. Бічні відростки необхідно зрізати біля стебла, прагнучи не залишати черешків - вони стають розсадниками грибкових інфекцій, що призводять до гниття стебла і всієї рослини в цілому. При видаленні потрібно відрахувати не менше півтора десятків листів від стебла. Якщо ж рослина розвинулася раніше терміну, то існує небезпека зараження грибковими інфекціями, щоб уникнути цього слід збільшити приплив повітря до нижньої частини куща. Коли рослина не має 15-16 листків, то нижні можна видаляти лише наполовину. Під час однієї процедури по видаленню зайвих відростків не варто обривати більше двох листків і не більше трьох на тиждень. Оптимальною буде обрізка пари листя після того, як рослина випустить не менше 18-20 листочків.

Коли кущик досить розвинений і сильний, можна видаляти один з трьох листків між кистями. Найкраще в даному випадку обрізати листя, повернене всередину території між рядками, воно страждає від недостатності освітлення і не так важливе для рослини.

У весняний та осінній періоди слід видаляти два з 18 листів, щоб залишалося 16. Як тільки з'являються два нових, вони видаляються. У літню пору процедура не змінюється, хіба що листків на рослині має бути не менше 20, а після видалення повинно залишатися 18. Виняток даної системи складає осінній період і поступовий збір плодів, в цьому випадку листків може залишатися менше, адже листочки під повністю дозрілою кистю видаляються.

У той час як томати дозрівають на кисті, нижні листочки видаляти не рекомендується. Коли ж плоди досягнуть свого максимального або близького до нього розміру, то можна залишити лише один листок під китицею, це посприяє наливу плодів. Як тільки плоди почнуть дозрівати, потрібно видалити всі листки нижче кисті, щоб томати швидше дозріли і мали правильне забарвлення.

Таким чином, в процесі видалення відростків необхідно спостерігати за кистю, що тільки наливається, і залишати в обов'язковому порядку хоча б один листочок до моменту досягнення плодами максимального розміру. У випадках, коли під китицею листки відсутні, налив істотно сповільнюється.

У літній період, в залежності від погоди кущі томатів повинні містити не менше 18 листів до першої квітучої китиці, це сприяє правильному росту куща. Якщо літо спекотне, то на рослині може бути і два десятка листочків.

Коли прийняте рішення про припинення вирощування рослини до конкретного моменту, потрібно за 1,5 місяці до цього терміну видалити верхню частину рослини, точку росту, за два листочка до першої квітучої китиці. Це допоможе плодам швидше налитися, а тим, що вже були на кисті, набрати вагу і швидше дозріти. Слід пам'ятати, що правильне і акуратне обрізання листків і пасинкування в рамках наведеної вище схеми допоможе запобігти розтріскуванню плодів або ж максимально скоротити ці ризики!

У рослини має бути один стебло без бічних відростків!!!

Китиці: правильне формування

Для оптимального врожаю потрібно залишити не більш ніж шість плодів найбільшого розміру і правильної форми на одну китицю. Якщо гібрид передбачає великі томати, то залишити краще не більше п'яти плодів.

Щоб томати краще зав'язувалися, фахівці рекомендують трусити кущі з квітучими китицями пару разів на тиждень. Краще робити це кожен день, рано вранці. В умовах підвищеної спеки, коли повітря вдень розігрівається більше 35 градусів, робити це просто необхідно і саме рано вранці, адже на спеці пилок робиться стерильним і не виконує своєї функції. Таким чином, трусити кущі в жаркі дні необхідно саме вранці, коли пилок здатний виконувати свою функцію. Крім потрушування, на ранніх стадіях цвітіння і росту кущів, томати можна обробляти спеціальними стимуляторами, що забезпечують велику кількість зав'язей.

Після того, як плоди зняті з китиці, необхідно в обов'язковому порядку видалити черешок!

Система поливу

Цей розділ містить лише узагальнені рекомендації і напрямки по системі поливу.

Рослини повинні поливатися водою, температура якої повинна бути не нижчою за 16 градусів.

Рекомендується поливати виключно ґрунт навколо рослини, намагаючись, щоб волога не потрапляла на саму рослину. Виняток становлять випадки, коли здійснюються позакореневе підживлення.

Щоб виключити можливі складнощі з фітофторою та її можливим утворенням, не допускайте надмірно сухого ґрунту в горщиках з розсадою.

Щоб уникнути можливих проблем із захворюванням грибковою інфекцією кореневої системи, потрібно стежити за надлишком вологи і намагатися цього не допускати.

Перед тим, як зацвіте друга китиця, коріння рослин повинне перебувати у вологому, але не сухому середовищі. Згодом рівень вологості може бути незначно збільшений, а до закінчення періоду вегетації концентрацію вологи поступово знижують. Це позбавить плоди від розтріскування, так як перезволоження створює надлишковий внутрішній тиск на плоди.

За два тижні до першого збору врожаю потрібно акуратно поставитися до поливу, воду потрібно вносити малими дозами. У цей період коренева система кущів може бути ослаблена або пошкоджена, а надлишок вологи може погубити рослину.

Щоб дотримати оптимальну систему поливу слід поливати рослини невеликою кількістю рідини, але робити це часто.

Для гарного росту і рясного плодоношення рослині потрібно не більше півлітра води на день. У спекотну і сонячну погоду кількість води збільшується до 1,5 літра. Якщо погода стоїть суха і спекотна, а також в період інтенсивного плодоношення, рослині потрібно трохи більше двох літрів води.

Дотримання норм поливу, його регулярність і правильні об'єми допоможуть запобігти розтріскування плодів. Якщо ґрунт вважається глинистим або суглинним, то поливати слід не частіше, ніж один раз на два дні. Кількість солей в такому ґрунті не буде занадто високою, завдяки чому розтріскування не відбувається. Такий ґрунт прекрасно зберігає вологу, а високий вміст ЄС у воді сприяє збереженню здоров'я рослин.

Досить часто з проблемою розтріскування плодів доводиться стикатися тим, хто вирощує томати в ґрунтах піщаного і супіщаного типу. Такі ґрунти дуже погано тримають вологу, через що доводиться частіше і більше поливати рослини, особливо в спеку. Разом з тим існує проблема недостатності солей в ґрунті, що надходять з поливу. Тому необхідно уважно стежити за рівнем мікроелементів і ЄС в ґрунті. Адже в разі недостатнього рівня солей в ґрунті, рослина буде легко брати вологу з ґрунту, з огляду на перепади температури в ранковий період, це призводить до розтріскування плодів, так як створюється надмірний внутрішній тиск.

Рівень вологості

Однією з важливих умов нормального росту і розвитку томатів, а також отримання хороших плодів, є рівень вологості повітря. Занадто вологе повітря, особливо в ранковий період, коли перепади температур призводять до підвищення вологості, може привести до розтріскування плодів. Щоб цього уникнути, необхідно регулярно вентилювати приміщення теплиці шляхом провітрювання.

Рекомендації зі збору врожаю

Фахівці рекомендують знімати томати з гілок тоді, коли вони досягають буро-молочної стадії дозрівання, допускається зняття червоно-бурих плодів. Зняті плоди потрібно укласти в темному місці з підвищеною вологістю, з температурою повітря до 18 градусів. Температура в приміщенні не повинна бути занадто низькою, це сповільнить дозрівання, в холоді томати погано набирають пігмент. Такий режим допоможе уникнути зморщеної шкірки і в'янення плодів. Правильно розташовані плоди дозрівають за термін в декілька днів. Томати, що мають рожеві плоди, теж потрібно знімати трохи раніше дозрівання, це допоможе уникнути їх розтріскування. Крім усього іншого, раннє зняття плодів з куща підвищує загальний рівень врожайності.

Збір повністю дозрілих, червоного і рожевого кольору, плодів негативно позначається на кількості врожаю в зв'язку з тим, що дозрівання томатів до рожевого або червоного кольору на нижніх китицях рослини пригальмовує ріст і розвиток верхньої частини рослини.

Розтріскування через зсихання або набрякання плодів

Ряд причин, через які плоди можуть розтріскуватися:

  • надмірно швидкий перехід від денної до нічної температури (більше одного градуса на годину);
  • падіння температури в нічні години (мінімальний показник - 16 градусів);
    недостатній рівень живлення в ґрунті (концентрація солей);

Плоди маленького розміру

Ряд причин, що призводять до утворення маленьких плодів:

  • температура повітря в нічний час від 5 до 10 градусів, при оптимальних 16 градусах;
  • надмірне живлення (підвищений рівень поживних елементів в ґрунті);
  • неправильне співвідношення азоту і калію в ґрунті (в залежності від періоду росту рослин, цей показник повинен складати від 1.2 до 1 до 1 до 1.5);
  • високий вміст природних солей в ґрунті;
  • невірне видалення листків на рослинах в момент наливання томатів (обрив більше трьох листків за один раз).

Хвороба плодів: верхова гниль.

Що може стати причиною вершинної гнилизни томатів:

  • незбалансоване співвідношення кальцію і калію в ґрунті (норма - 1 до 1.5);
  • невірна система поливу або недостатня кількість води в спекотний період;
  • відчутні перепади температур вдень і вночі (особливо, коли в нічні години температура різко знижується);
  • слабке коріння кущів (в спеку рослина не здатна нормально вбирати вологу).

Метод отримання ранніх плодів на індетермінантних томатах (використовуються лише плоди п'ятої та шостої китиць, згодом рослина знищується)

Фахівці рекомендують використовувати звичайну схему вирощування томатів. Однак після того, як рослина випустить п'яту і шосту китиці і зацвіте (як правило, кущ в цей час досягає висоти в 1,5-2 метра), верхівку куща прищипують, тобто видаляють точку росту за два листа до крайньої квітучої китиці. Саме це сприятиме прискореному дозріванню томатів на кущі, максимально збільшуючи їх вагу, покращуючи щільність і можливість перевезення. Листя з куща видаляти не слід, але для поліпшення припливу повітря до всіх частин рослини можна зрізати половинки або третини листочка з першого, другого і третього листів. Робити це рекомендується виключно при гострій необхідності і лише після того, як плоди наллються до повної ваги.

У випадках, коли потрібно досягти максимально швидкого дозрівання плодів, їх необхідно знімати в момент досягнення стадії буро-червоного кольору. Далі томати укладаються в ящики і поміщаються в темне, вологе приміщення. Вологість повітря повинна бути не менше 90%, температура не повинна опускатися нижче 16 градусів. У такому положенні томати дозрівають максимум за пару днів. Крім цього, побурілі томати легко перевозити, якщо час транспортування не перевищить 2-3 днів.

Використовуючи таку технологію вирощування, можна розраховувати на середній урожай з однієї рослини в межах п'яти кілограмів великих, хорошої якості плодів, і у вкрай швидкі терміни.

Разом з тим, зняття томатів в буром стані, а не в повністю дозрілому, червоному або рожевому, допоможе зняти значно більше врожаю з однієї рослини. Це допомагає розвантажити кущ, що дає йому можливість випустити і налити наступні плоди набагато швидше.

Система зберігання плодів

Практика показує, що в зберігання слід відправляти лише неушкоджені томати. Як тільки плоди зняті, їх можна зберігати близько двох тижнів (в залежності від сорту) при температурі від 10 до 15 градусів. Якщо томати будуть зберігатися довше, це може негативно позначитися на їх смакових якостях. Щоб припинити дозрівання томатів, необхідно знизити температуру до 12 градусів (але не нижче 7). При такій же температурі можна зберігати повністю дозрілі плоди, а зібрані зеленими томати, необхідно тримати при температурі не менше 20 градусів.

Читайте також: Кращі сорти томатів в Україні: ТОП 6 гібридів томатів для теплиць

Інші статті та новини