Насіння гарбуза
Насіння гарбуза часто купують для городів як власники великих ферм, так і власники невеликих приватних господарств. Ця культура досить вимоглива до умов вирощування, тому до вибору насіння треба ставиться з подвійною уважністю. Треба ретельно підібрати, яке насіння гарбуза купити, а потім послідовно підготувати ділянку ґрунту і саме насіння, висадити його у відповідний час.
Що врахувати при виборі насіння гарбуза?
Коли вибираєте сорт насіння гарбуза, треба враховувати цілий ряд факторів. Для початку, звичайно, треба зрозуміти: вам потрібен сорт або гібрид. Гібриди дають дуже рясний урожай, та й славляться високою стійкістю до захворювань, негативного впливу паразитів. Але вони не залишають після себе насіння - їх доводиться закуповувати щороку. Це витратно, тому гібриди насіння гарбуза - це рішення для великих фермерів.
Районування
Гарбуз добре росте далеко не в кожному районі земної кулі. Навіть всередині України ситуація неоднорідна: більшість насіння гарбуза підходить для південних областей країни. Однак, це стосується не всіх сортів, тому подивіться на характеристику "районування". Там написано, для яких областей розробляли сорт. Виходячи з цієї інформації підбирайте те насіння, яке ви можете купити для своєї ферми.
Урожайність і витривалість
Початківці фермери часто відразу купують найбільш врожайні сорти, сподіваючись зірвати "куш". Насправді, це не зовсім раціональна стратегія. Сорти з високою врожайністю - найбільш невитривалі і вимогливі до умов навколишнього середовища. Таке насіння гарбуза купити доречно, якщо ви встановили теплиці і парники на ділянці, придбали добрива і заготовили весь інвентар.
Для малих господарств краще купувати сорти з низькою або середньою врожайністю. З них виростають не такі великі кущі, але ви зможете не боятися, що кущ просто буде знищений шкідниками. Він буде рости і розвиватися, навіть якщо у вас не було часу на 100% доглядати за ділянкою.
Вегетація
Селекціонери створюють ранні, середні та пізні сорти гарбузів. Кожні з них саджають навесні, але в різній черговості. Перш за все рости починають ранні сорти, пізніше - пізні. Це ж стосується і термінів отримання першого врожаю. Ранні сорти гарбуза зазвичай готові до прийому в їжу вже в кінці весни. Пізні сорти виростають повноцінно пізніше. Для них також характерна особливість: їх смак кращий, якщо робити з пізніх сортів консервацію.
Характеристики плоду
Залежно від того, які сорти плода ви купите, ви отримаєте різні за формою, кольором та смаком плоди. Характеристики плоду краще відразу подивитися на етикетці, коли купуєте насіння гарбуза. Так ви зможете розуміти, який вид культури вам підходить найбільше. Наприклад, для продажу краще підійдуть великі сорти гарбуза. Вони виглядають більш презентабельно і дорого. Відрізняються також сфери кулінарного вживання: одні оптимальні для салатів, а інші - для випічки.
Як садять насіння гарбуза?
Коли ви вибрали сорт насіння гарбуза, то приходить час задуматися про його посадку. Починають підготовку ще восени, за 4-5 місяців до посівного сезону. На городі або полі виділяють ділянку, де будуть садити гарбуз. В спеціальні лунки додають органічні добрива, щоб ґрунт відновився після минулого врожаю.
Наступний крок - вже навесні. Фермер ще раз удобрює ґрунт, вже використовуючи мінеральні добрива. Потім готують насіння гарбуза. Його поміщають в ємність з водою і мінеральними добривами на добу. Ще варіант - на три-чотири дні насіння залишають в ємності з чистою водою, регулярно цю воду змінюючи. Після цього можна садити насіння гарбуза.
Насіння сіють на глибині 5-8 см, тобто досить глибоко. Між грядками залишають якомога більше простору, щоб у плоду було більше місця для росту і розвитку.
Корисні властивості гарбуза
Гарбуз широко застосовується в кулінарії, тому його вигідно вирощувати не тільки для продажу, а й собі "на стіл". Культура не тільки смачна, але ще і дуже корисна для здоров'я. До її складу входить багато вітамінів: K, PP, D, E, C, A, B, T. T - дуже рідкісний вітамін, тому гарбуз максимально унікальний в якості продукту харчування. У ньому також багато мінералів:
- фтор;
- магній;
- мідь;
- марганець;
- йод.
У гарбузі також багато білка: 1/100 грам. При цьому культура не перевантажує шлунок, адже на 90% плід складається з води. І ще одна перевага, про яку не можна не сказати - велика кількість каротину. Його тут в п'ять разів більше, ніж у моркві. Тому гарбуз часто використовують як цілющий засіб, і просто дієтичний, оздоровлюючий інгредієнт для їжі.
Де купити насіння гарбуза?
Якщо точно вирішили висаджувати гарбуз у себе на городі, то спочатку знайдіть каталог насіння гарбуза. Подивіться асортимент, і оформляйте замовлення. В Україні це можна зробити в профільному інтернет магазині AgroLife. Тут є не тільки насіння гарбуза, але і насіння інших овочів, фруктів, зелені, навіть декоративних рослин. Окремо представлений інвентар для ферми, добрива, пестициди та інші корисні в господарстві товари.
Доставка насіння гарбуза в інтернет магазині налагоджена: компанія перевізник - Нова Пошта. Посилку доставлять в будь-який населений пункт країни. Можлива доставка до дверей вашого будинку або офісу. Оплата - післяплатою або переказом з банківської карти.