Кукурудза цукрова - технологія вирощування на крапельному зрошенні

14 серпня 2020
Кукурудза цукрова - технологія вирощування на крапельному зрошенні

Кукурудза цукрова або Zea mays L. saccharata Sturn відноситься до овочів делікатесного типу. Головні відмінні риси кукурудзи цукрової від інших категорій сімейства - це відносно невелика кількість крохмалистих складових і велика кількість водо-розчинних цукрових сполук, наприклад, таких, як декстрин.

Технологія вирощування кукурудзи це:

  • Умови для вирощування кукурудзи

  • Чергування культур і склад сортів

  • Розсадний і без розсадний способи вирощування

Кукурудза цукрова не так швидко здатна перетворювати цукор в інші елементи, що гарантує максимальний вміст цукру в плодах, якщо збирання врожаю відбувається на стадії восково-молочної стиглості. Найбільша кількість цукрових елементів міститься в супер-солодких гібридах, кількість сухої речовини може досягати 35 відсотків. Такі гібриди практично не перетворюють цукру в додаткові елементи.

Кукурудза цукрова відноситься до однорічних, однодольних, різностатевих, з перехресним запиленням овочів. Період активного росту, від перших паростків до технічного стану зрілості становить від двох, до трьох з половиною місяців. Остаточна зрілість біологічного стану настає через 3,5-4 місяці. Одна рослина може випустити різностатеві квітки в одному суцвітті. При цьому чоловічі квіти утворюють суцвіття у вигляді волоті, жіночі - качани.

Коріння кукурудзи цукрової представляє собою добре розвинену мичкувату структуру. Три чверті кореневої системи у сортів з ранніми термінами дозрівання можуть бути поглиблені в ґрунт на глибині до 35 сантиметрів. Сорти з пізніми термінами дозрівання поглиблюють коріння максимум на 50 сантиметрів. При цьому окремі корінці можуть проникати в ґрунт на відстань до 2,5 метрів, а радіус кореневої системи коливається від 35 до 70 сантиметрів. Система коренів однієї рослини може займати площу від трьох до п'яти кубічних метрів.

Стебла рослини циліндричної форми, прямі, досягаючі висоти від 60 сантиметрів у сортів з ранніми термінами дозрівання, до чотирьох метрів у сортів з пізніми термінами дозрівання.

Кукурудза цукрова любить тепло і прекрасно переносить жарку погоду. Особливий температурний режим потрібен рослині під час формування плодів. Для сходів насіння температура повинна бути не менше 5 градусів, в той час, коли рослини ростуть і розвиваються, їм необхідна температура до 28 градусів. При цьому, якщо під час цвітіння повітря прогрівається більше, ніж на 32 градуса, це може згубно позначитися на життєвих показниках пилку, в зв'язку з чим квітки перестають запліднюватись, розмір врожаю падає, а качани виростають поганої якості. Якщо температура у весняний період опуститься до трьох градусів, то листочки молодих рослин можуть бути пошкоджені, проте верхівкова брунька, що знаходиться відразу під рівнем ґрунтового шару, здатна випустити нові листочки. Якщо температура повітря протягом тривалого періоду коливається біля позначки 0 градусів, то кукурудза може не вижити.

Пагони кукурудзи цукрової мають особливі вимоги до рівня освітлення, так як в умовах поганого освітлення рослини не здатні формувати плоди. Щоб рослини оптимально розвивалися в період найвищих вимог до рівня освітленості, потрібно вибрати день довжиною до 14 годин.

Умови для вирощування кукурудзи

Оптимальними ґрунтами для кукурудзи цукрової є супіщані глибокі опідзолені суглинисті легкі і каштанові чорноземи. При вирощуванні кукурудзи цукрової не рекомендується використовувати ґрунти, які погано дренуються, заболочені, занижені. Не підійдуть ґрунти суглинистого і солонцюватого типу. Кислотність ґрунту повинна бути зовсім невеликою, але якщо рН опускається до п'яти, то рослини хворіють і гинуть.

Незважаючи на хорошу переносимість жарких погодних умов, кукурудза цукрова погано переносить посуху. Якщо порівнювати цю категорію рослин з зерновими сортами, то кукурудза солодка вимагає набагато більше вологи. Найбільше волога в ґрунті необхідна рослинам в період формування плодів, який починається за сім днів до утворення волоті і триває близько 30 днів. Якщо ґрунт недостатньо вологий, то верхні частини качана не можуть утворити зернятка, або ті ростуть слабкими і дрібними. Як тільки зерна в качанах виростають до потрібного розміру і правильної форми, необхідність в поливі трохи падає.

Батьківщина кукурудзи - це Центральна Америка. Вчені виявили деякі частини кукурудзи в Мексиці, в печерах індіанців. Датуються знахідки третім тисячоліттям до нашої ери. Близько 400 років тому кукурудза з'явилася в європейській частині світу. Наша країна почала вирощувати кукурудзу в 17 столітті. Кукурудза цукрова розпочала свою історію в 1799 році, коли в історичних документах зустрілися перші згадки про неї. Вже до середини 19 століття з'явилися 12 сортів кукурудзи цукрової. На сьогоднішній день розведенням цієї культури займаються не менше 80 країн світу, посівами кукурудзи зайнято понад 400 тисяч гектарів землі. Лідирують у виробництві кукурудзи цукрової країни Карибського басейну, Сполучені Штати, Мексика і Канада.

Варто нагадати, що кукурудза цукрова відноситься до овочів делікатесного типу. Завдяки своїм якостям, за смаком і поживністю, за рівнем вітамінів і корисних елементів, що містяться в кукурудзі цукровій, вона по праву зайняла одне з перших місць серед інших овочів. Вона вживається в качанах, вареною, консервованою, замороженою і сушеною. Зерна в період восково-молочної зрілості містять до третини сухої речовини, вуглеводи складають чверть складу, десяту частку складають декстрини і близько 4% - сухий протеїн. Білки кукурудзи цукрової більш поживні, ніж у інших видів. Вони містять у собі велику кількість таких амінокислот, велика частина яких складається з лізину і триптофану. Завдяки високому вмісту декстрину кукурудза має високі смакові якості. Зерна містять вітаміни групи В, кальцій, калій, фосфор, нікотинову і пантотенову кислоти, біотин і холін. У сортів з жовтими зернами присутній каротин - до міліграма на сто грам, і вітамін Е. Зерна об'ємом 0,1 кілограма містять 03, міліграма натрію, близько 300 міліграмів калію, від 50 міліграмів магнію, до 20 міліграмів кальцію, близько 100 міліграмів фосфору і 0,5 міліграмів заліза. Крім того, в зернах чимало йоду, хлору, сірки і деяких інших елементів.

Багатий хімічний склад кукурудзи цукрової дозволяє широко застосовувати її в медичних цілях. Вченими було доведено, що райони, де в їжі велика кількість кукурудзи і рису, люди значно рідше хворіють на атеросклероз. Кукурудзяна олія, яка виробляється з зерна в стані зародка, містить велику кількість активних біологічних речовин. Цей продукт сприятливо впливає на стан крові, знижуючи холестерин. Схильним до утворення атеросклеротичних бляшок лікарі радять з'їдати до 35 грамів олії кукурудзи на день. Рильця кукурудзи використовуються для лікування запалень печінки, жовчного міхура, сечо-статевої системи. Екстракти кукурудзяних рилець відносяться до сечогінних, зупиняючих кров засобів. Зерна кукурудзи цукрової використовують для отримання глютамінової кислоти, яка застосовується для лікування хвороб дитячої центральної нервової системи.

В Украине кукуруза сахарная неуклонно набирает популярность на протяжении последних нескольких лет. И все же эта культура пока не очень хорошо распространена. Статистика говорит, что 2009 год был отмечен посевом всего лишь 6 тысяч гектаров кукурузы сахарной. Учитывая среднегодовую норму употребления кукурузы сахарной в размере 3,7 килограммов на одного человека, под эту культуру должны быть отведены площади не менее 25 тысяч гектаров и это лишь для обеспечения внутренних нужд. Таким образом, основная масса переработанной кукурузы сахарной поступает в страну посредством импортных поставок.

Чергування культур і склад сортів

Правильніше за все для посадки кукурудзи цукрової використовувати поля з-під озимих зернових, зернобобових, кормових буряків, картоплі, баштанних, томатів, огірків, кабачків, патисонів, цибулі, коренеплодів і овочевих бобів. Не рекомендується садити кукурудзу цукрову на полях, де до цього вирощувалося просо або рослини сімейства капустяних. Якщо в чорнозем своєчасно і в необхідних кількостях вносити органічні і поживні елементи, то на одному місці можна вирощувати кукурудзу цукрову два роки поспіль. Фахівці радять ні в якому разі не садити кукурудзу цукрову поряд зі зубовидними і кременистими сортами, рослини можуть перезапилюватися, що призведе до зменшення кількості цукру в зерні. Різні категорії кукурудзи слід садити на відстані не менше одного кілометра одна від одної.

Більшість сортів і гібридів кукурудзи цукрової поділяються на ранньостиглі, середньостиглі і пізньостиглі. У «Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні» на даний момент зареєстровано 2 десятка сортів і 25 видів гібридів цієї культури. Як говорять учені, а також овочівники, гібриди відрізняються більш високими врожаями і більш якісним зерном, ніж сортові.

Розсадний і без розсадний способи вирощування

Кукурудзу цукрову вирощують без розсадним і розсадним методами. Метод посадки розсадою вважається досить дорогим і досить трудомістким, однак саме такий метод, при дотриманні всіх технологічних особливостей, приносить найбільший прибуток, адже готову, товарного вигляду, продукцію отримують на два-три тижні раніше. Для досягнення максимальної ефективності цього методу, фахівці рекомендують використовувати паростки, вік яких досяг 20 днів. У той час, коли верхній шар ґрунту прогрівся до 15 градусів на глибині понад 10 сантиметрів, розсаду поміщають у відкрите поле. Якщо при цьому методі використовувати ще і укривні матеріали, то час висадки може скоротитися ще на тиждень. Не варто забувати про вологість ґрунту, ґрунт повинен бути ретельно зволожений. Після того, як рослини висадили, їх перевіряють через пару днів, видаляють загиблі паростки і ще раз поливають. Наступний полив повинен бути не раніше, ніж через тиждень, це дасть можливість кореневій системі рослин прижитися. Найкращим часом для висадки розсади вважається вечір і бажано, щоб була хмарна погода.

Найбільш популярний метод посіву - це насінням. Такий метод передбачає єдиний обов'язковий пункт - підготовку насіння до сівби. Не варто ігнорувати поради по профілактичній обробці насіння, це перешкоджає утворенню хвороб, таких як стеблові гнилі, головня, фузаріоз та інші. Щоб отримати можливість збирати качани восково-молочного ступеня зрілості безперервно, потрібно протягом 1,5 -2,5 місяців сіяти кукурудзу цукрову в кілька термінів, через кожні два тижні. Такий метод посіву допоможе розпочати збирання врожаю вже в другій декаді липня. Лісостепові райони можуть починати посів в кінці квітня - початку травня, на півдні країни починають сіяти на початку-середині квітня, Полісся починає посів до середини травня.

При використанні системи крапельного зрошення, найоптимальнішими будуть такі системи посівів: ранні, невисокі сорти - це широкі ряди, 70 на 25 сантиметрів або 60 на 30 сантиметрів; пізні сорти - гніздова схема 70 на 70 сантиметрів, після того, як посіви будуть проріджені, в кожному гнізді повинно залишитися не більше двох рослин. Дані схеми передбачають від 40 до 57 тисяч рослин на один гектар. У важкі ґрунти насіння потрібно занурювати на 3-4 сантиметри, в легкі - до 7 сантиметрів вглиб. При цьому кількість насіння буде становити від 15 до 25 кілограмів на гектар.

Щоб система зрошення краплинним методом використовувалася максимально повно, фахівці радять проводити укладку системи поливу в один час з посівом насіння. Найкраще вкладати поливні стрічки на глибину близько 3 сантиметрів. Таким чином, одна поливна гілка, обладнана випусками на відстані 20-30 сантиметрів, здатна добре зволожити один посівний ряд. Коли посів буде закінчено і система зрошення покладена, необхідно провести полив. У випадках, коли кукурудза цукрова вирощується розсадним методом, систему зрошення слід прокласти завчасно і заздалегідь провести зволоження ґрунту.

Інші статті та новини