Столовий буряк: як правильно посіяти, виростити і зберегти

15 березня 2019
Столовий буряк: як правильно посіяти, виростити і зберегти

Столовий буряк - це один з найбільш корисних харчових продуктів рослинного походження, що відрізняється високим вмістом різних цукрів: глюкози, сахарози і фруктози, а також клітковини, полісахаридів і пектинів, які корисні для організму людини. Крім того, буряк багатий йодом (він вважається найбільш йодовмісним овочем) і органічними кислотами, такими як: лимонна, щавлева і яблучна.

Хімічні елементи, якими багатий буряк, роблять цей продукт дієтичним і лікарським. Дієтологи рекомендують вживати буряк в їжу тим людям, які страждають на гіпертонію, всілякі захворювання печінки і нирок, цукровий діабет різної стадії. Крім того, буряк сприяє виведенню токсинів і солей важких металів з організму людини, а також знижує рівень холестерину в кровіи.

Столовий буряк прекрасно запилюється, а також відрізняється стійкістю до низьких температур і змін атмосферних умов. Але, разом з тим, він, на відміну від інших їстівних коренеплодів, більш вимогливий до температурних режимів вирощування. Так, насіння столового буряка слід висаджувати в ґрунт при температурі
ґрунту в діапазоні +6-8 градусів.

В який ґрунт слід висаджувати буряк за технологією?

Для культивації столового буряка максимально підходить нейтральний ґрунт, а також той, який збагачений мікроелементами і мінералами. Щоб виростити якісний буряк, необхідно купити голандське насіння буряку та висаджувати його в чорноземний ґрунт, опідзолені або темно-сірі ґрунти з легким механічним складом. Високі врожаї буряків також досягаються при висадці на торф'яних ґрунтах.

Який температурний режим максимально підходить для вирощування столового буряка?

Теплолюбний буряк може давати сходи, навіть якщо він висаджений в ґрунт, температура якого становить + 3-5 градусів, але при таких умовах перші сходи гички рослини з'являються лише на 23-25 добу після посіву. З підвищенням температури скорочується і термін появи сходів. Так, при показнику термометра на позначці +10 градусів, сходи буряка буде видно на поверхні на 20-й день, а якщо температура повітря піднімається до + 20-25 градусів, то буряк зійде вже приблизно через тиждень. Якщо при проростанні буряка температура повітря буде вище позначки в +25 градусів, то такі показники можуть стати згубними для сходів. З того моменту, як сходи викинули три і більше листків, пагони буряка столового стають більш стійкими до температурних режимів. Так, вони легко можуть пережити не тривале зниження температури на кілька градусів. Якщо зниження температури затягується, то це може позначитися на подальшому розвитку коренеплоду, знизити врожайність і якість продукту. При тривалих низьких температурах гичка буде викидати велику кількість нових пагонів з квітами.

Осіннє зниження стовпчика термометра до 2-3 градусів буряк столовий переносить безболісно, але якщо температура впаде ще більше, то для коренеплоду ця обставина може стати згубною, особливо, якщо мова йде про поверхневі сорти (такі, бульбу яких на половину або на третину видно над поверхнею
ґрунту).

Вологість ґрунту і вплив освітленості, оптимально відповідні для досягнення максимально високої врожайності столового буряка

Залежно від якості ґрунту, інших умов культивації коренеплоду і того, яка використовується технологія вирощування буряків, рівень вмісту вологи в ґрунті може варіюватися. На думку досвідчених городників, для отримання в буряках однієї частки сухої речовини, необхідно забезпечити йому до 400 часток вологи в ґрунті. Якщо рослина відчуває нестачу вологи, посилену істотно високою температурою повітря, для неї це може стати згубним фактором. Разом з тим, зайва вологість також може призвести до гниття і загибелі коренеплоду, тому при поливі столового буряка слід враховувати, наскільки далеко від поверхні ґрунту протікають ґрунтові води.

Залежно від того, в якій стадії росту перебуває рослина, змінюються і її потреби в кількості вологи. Наприклад, щоб насіння столового буряка правильно і своєчасно дали паростки, необхідно забезпечити їм вологість в кількості 70% від їх маси. А після появи перших сходів, столовому буряку необхідна більш висока вологість ґрунту.

Світлолюбний буряк повинен бути забезпечений достатнім освітленням на всіх фазах росту. Якщо світла буде недостатньо, то врожайність культури може знизитися на третину. Крім того, нестача світла негативно вплине і на хімічний склад коренеплоду, істотно знизивши вміст в ньому корисних мінералів і вітамінів.

Що слід вирощувати в ґрунті і як правильно обробляти його перед посівом столового буряка?

Ідеальними попередниками вирощування столового буряка є такі культури, як коренеплоди: морква, бруква, картопля, а також бобові культури, огірки і капуста. Прекрасно сусідить буряк і з морквою - їх часто висаджують на одному полі, щоб підвищити врожайність і корисні якості коренеплодів.

Обробіток ґрунту під посів столових буряків починається з осені. Поле ореться і збагачується, шляхом вмішування перегною або компосту. Навесні ж оранку удобрюють калієм, азотом і фосфором, а в окремих випадках в ґрунт вносять мікродобрива і гербіциди (останні використовують, як правило, на засмічених ґрунтах). Ці
мікроелементи благотворно впливають на формування коренеплоду.

Коли і яким чином слід правильно сіяти столовий буряк?

Засівання столового буряка, як правило, здійснюється в два етапи: перший проводиться в період, наступний за засіванням ранніх сортів злаків, а другий з настанням тепла - приблизно в середині-кінці травня. Другий засів проводиться для запобігання виникненню цвітушності кореневища. Зазвичай ті плоди, які зібрані з першого засіву, використовують в їжу в літній період часу, оскільки вони не переносять тривалого зберігання, а другий урожай, посів якого був проведений в кінці травня, використовують восени, також він може зберігатися досить довго.

Насіння буряка столового сіють широкорядним способом. При цьому, відстань між грядками повинна бути достатньо великою - від 45 до 60 см. Якщо ж висівка насіння столового буряка проводиться стрічковим способом, то використовується схема 20х50 см. Норма насіння одноросткового буряка на гектар площі становить близько 10 кг, багаторосткового - 12-15 кг/га. Як правило, насіння висаджують на глибину 3-5 см, в залежності від того, який мінеральний склад має ґрунт, а також від його вологості.

Для підвищення врожайності в момент засіву насіння столового буряка, проводиться і збагачення ґрунту мінеральними добривами. Якщо на поверхні ґрунту утворилася кірка або у випадках, коли засів буряка проведений занадто густо, проводиться легке боронування ґрунту. Посіви проріджуються на 17-20%, при цьому,
знищуються дрібні пагони бур'янів, що дозволяє бурякам отримувати з ґрунту більшу кількість корисних речовин.

Як правильно доглядати за посівами буряка столового?

Пагони буряка масово показуються над поверхнею ґрунту приблизно через 1-1,5 тижні. У той період, коли на паростках з'являється два-три справжніх листочки, проводиться проріджування посівів, після якого відстань між ними повинна становити 3-5 см. З подальшим ростом, шляхом проріджування досягають того, щоб щільність рослин становила на одному метрі ґрунту 12-16 сходів. Вирвані сходи використовують як корм для великої рогатої худоби.

Якщо формування густоти сходів зробити занадто пізно, це позначиться на врожайності буряків, коренеплід якого до цього моменту виростає до 5 см в діаметрі. Коли на паростку сформувалося 5 і більше листочків, здійснювати проріджування вже занадто пізно: врожайність буряка впаде, якість товарного врожаю і його корисні властивості також будуть істотно нижчими. Якщо мова йде про пучкову продукцію, яка використовується для кормів, то після сходів такогобуряка не дозволено використовувати обробку гербіцидами. В цілому, проріджування сходів буряків проводиться для вирішення таких завдань, як знищення бур'янів, більш рівномірний розподіл між коренеплодами поживних мікроелементів, що містяться в ґрунті, а також вирівнювання рядків рослин, яке спрощує збір врожаю механічним способом (з використанням агротехніки). При використанні сівалок точного висіву проріджування не проводиться, а бур'яниста рослинність знищується найчастіше гербіцидами.

Як правильно зробити збір буряка столового

Плоди столового буряка, які залишаються в ґрунті при перших заморозках, втрачають свої корисні властивості і правильну структуру, тому збір коренеплодів проводиться до настання істотного зниження температури. При зборі коренеплодів, їх відразу ж очищають від гички і сортують. Так, розрізняють дрібні плоди, а також товарні і нетоварні.

Декілька цінних порад досвідчених городників

Щоб домогтися отримання високого врожаю столового буряку, необхідно забезпечити йому правильний догляд, а також стежити за вологістю ґрунту і температурним режимом на всіх стадіях росту рослини. Крім того, важливі такі фактори, як освітленість, наявність бур'янів на полях, де вирощується цей коренеплід, рихлість ґрунту, сорт насіння буряка, а також попередники, які росли в даному ґрунті до посіву столового буряка. На врожайність цього коренеплоду впливає також час засіву насіння, своєчасне формування густоти сходів, наявність всіляких шкідників і захворювань.

Інші статті та новини