Технологія вирощування кропу. Кращі сорти в Україні

09 квітня 2020
Технологія вирощування кропу. Кращі сорти в Україні

Знайомство людства з кропом сталося дуже давно - ще в староєгипетських папірусах зустрічається опис кропу як декоративної рослини. Протягом століть змінювалося застосування культури - спочатку декоративне, потім в лікувальних цілях, і тільки потім кріп стали використовувати в їжу.

Технологія вирощування кропу це:

  1. Посів за різними технологіями
  2. Догляд за кропом
  3. Збір і зберігання

Кріп - це рослина універсальна в тому сенсі, що використовуються майже всі частини цього представника підродини селерових - молода зелень, стебла, парасольки суцвіть, насіння. Особливо багато ефірних масел міститься в листі і насінні. Сфера застосування кропу широка: в свіжому вигляді, при консервуванні, засолюванні, виготовленні лікувальних есенцій.

Біологічні характеристики кропу

Кріп - це рослина сімейства зонтичних, підродини селерових, має високе гіллясте стебло, холодостійка, світлолюбна, досить стійка до засух. Добре сприймає органічні добрива, дає високий урожай на середніх ґрунтах, але не витримує морозів і застою вологи. Дозріває швидко, тому для постійного отримання свіжої зеленої маси висівають кілька разів на сезон з проміжком в 10 - 12 днів.

Посів за різними технологіями

Висівають кріп ранньою весною або під зиму. Сіють на відкритих ділянках, починаючи з квітня і до кінця липня стрічковим способом з шириною міжрядь в 25 - 30 см. Для промислового вирощування сіють широкорядним способом з шириною міжрядь в 45 см. Насіння проростає і дає сходи вже при температурі +3°С, сходи витримують невеликі заморозки.

Технологія вирощування кропу для отримання зеленої маси: насіння висівають суцільним посівом на глибину 1,5 - 2 см, ґрунт накочують, норма витрати насіння на 1 га повинна становити 20 - 25 кг.

Догляд за кропом

Кріп не вимагає особливого догляду. Відповідно до технології вирощування важливо тільки не перезволожувати ґрунт. При боротьбі з хворобами і шкідниками хімічні засоби не використовуються.

Збір і зберігання

Кріп для столового використання у свіжому вигляді збирають, коли рослина сформує розетку з 5 - 6 листків, зелень зрізають і в'яжуть в пучки вагою до 20 гр. Зелень кропу вимагає швидкої переробки або використання, оскільки швидко в'яне. Після досягнення рослиною технічної стиглості - поява квітконосних стебел, досягнення насінням молочно - воскової стиглості) - кріп збирають і використовують при солінні і квашенні.

Кріп також не втрачає своїх пряно-смакових якостей при заморожуванні і сушінні.

Інші статті та новини