Технології вирощування пряних культур

25 квітня 2020
Технології вирощування пряних культур

Пряні культури відомі людству з давніх-давен і використовуються в кулінарії, медицині, ароматерапії. У всі часи у всіх народів високо цінувалися пахучі трави нарівні з золотом і коштовностями. Це рослини, які містять гостро смакові або ароматичні речовини, покликані підкреслювати специфічний смак страв, надавати їм нові смакові відтінки, робити їх більш тонкими і пікантними. Багато з них містять фітонциди, що знищують бактерії, грибки і найпростіших тваринного походження.

Технологія вирощування тархуна це:

  • Вирощування тархуна (естрагону)
  • Підготовка ґрунту
  • Вирощування розсади
  • Вирощування живцями або частинами куща
  • Догляд
  • Збір
  • Зберігання
  • Вирощування гірчиці салатної
  • Підготовка ґрунту
  • Догляд
  • Збір
  • Зберігання

В якості прянощів використовуються різні частини рослин - це коріння, цибулини, внутрішню кору, нерозкриті бруньки, зелену масу, листя, плоди та їх частини, висушене насіння.

Про правильну технологію вирощування деяких з них і піде мова в статті.

Вирощування тархуна (естрагону)

Тархун або естрагон - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства складноцвітих висотою до 120 см з прямими стеблами і довгим вузьким листям. Застосовується в свіжому або засушеному вигляді, незамінний в засоленні, маринадах і консервації.

Підготовка ґрунту

Перш за все необхідно підготувати ґрунт для посадки тархуна. Обробка складається з глибокої зяблевої оранки, весняної культивації або боронування. Якщо ґрунт недостатньо родючий, необхідно внести 3 - 4 кг органічного добрива з розрахунку на 1 м² під оранку або перекопування. Навесні перед боронуванням або культивацією додають 20 - 30 гр. суперфосфату, 10 - 15 гр. калійної солі і 15 - 20 гр. аміачної селітри на 1 м². Важливо знати, що тархун погано переносить важкі, глинисті або занадто вологі ґрунти.

Вирощування розсади

Є 2 технології вирощування тархуна: розсадна і розмноженням черешками або частинами куща.

При вирощуванні розсади насіння висівають ранньою весною в теплицях або парниках в розсадних ящиках. Насіння проростає повільно, сходи з'являються через 2 - 3 тижні після посіву. Через 10 - 14 днів після появи сходів їх пікірують в розсадник за схемою 5х5 см. Розсада росте близько 60 днів, після чого її висаджують в ґрунт на постійне місце в кінці квітня - на початку травня. У перший рік рослина може вирости висотою до 60 см.

Безпосередньо на гряди в неглибокі борозенки насіння висівають в травні - червні, присипають землею шаром до 0.5 см або злегка притискають. Сходи потім проріджують на відстані 10 - 15 см. Ґрунт злегка зволожують, регулярно рихлять і прибирають бур'яни. Тархун добре переносить холоди, тому рослини залишають на грядках під зиму і пересаджують навесні наступного року.

Важливо пам'ятати, що тархун - це рослина світлолюбна і погано росте в затінених місцях.

Вирощування живцями або частинами куща

Посадковий матеріал - це живці або частини куща висаджують на підготовленому сонячному місці. Ґрунт повинен бути досить пухким і родючим. Висаджують естрагон декількома способами - це квадратним, рядовим і стрічковим. При посадці квадратним способом використовують схему 70х70 см і 60х60 см, при рядовому способі посадка більш загущена за схемою 60-70 см між рядами і 30 - 40 см між рослинами. При застосуванні стрічкового 2 - 3 рядкового способу відстань між рослинами в рядках становить 30 см, між рядками 50 см, а між стрічками - 60 см. Глибина посадки не більше 8 - 10 см.

Догляд

Догляд за тархуном нескладний і полягає в регулярному зволоженні і розпушуванні ґрунту. Важливо не перестаратися зі зволоженням, пухкий ґрунт повинен періодично просушуватись. Починаючи з другого року росту естрагону його слід щороку підгодовувати повним мінеральним добривом, що складається з 20 - 30 гр. суперфосфату, 10 - 15 гр. калійної солі і 15 - 20 гр. аміачної селітри на 1 м².

Через 4 -5 років рослину викопують, ділять на частини і висаджують на новому місці.

Збір

У перший рік збирають ближче до осені частину зеленої маси. Коли рослина досить зміцніє, в наступні роки знімають 4 - 5 врожаїв за період вегетації. Перше весняне зрізання використовують у свіжому вигляді, а останнє осіннє більше придатне для використання при засолюванні і консервації.

Зберігання

Естрагон добре зберігається у свіжому вигляді в прохолодному місці. Найкраще його зберігати в пластикових мішечках при температурі 0 - 1°С.

Вирощування гірчиці салатної

Великою популярністю і затребуваністю користується у овочівників гірчиця салатна, і недарма. Це однорічна пряносмакова рослина сімейства капустяних міцно увійшла у вітчизняні кулінарні традиції. Гірчиця має гострий пряний смак і слабкий аромат. Найбільш поширені в Україні гірчиця сарептська, біла, чорна і сміттєві різновиди - польова і розсічена.

В основному гірчицю обробляють для отримання гірчичного масла і гірчичного порошку з насіння гірчиці. Використовується також і макуха насіння гірчиці для приготування столової гірчиці і прянощів в якості відмінного ароматизатора до м'ясних і рибних страв, при консервуванні та засолюванні овочів, приготуванні пряноароматичних сумішей.

Зелень гірчиці листової багата вітамінами, мікроелементами, мінеральними солями. У ній містяться каротин, рутин, вітаміни B1, В2, РР, особливо багато вітаміну С. Багато в листі салатної гірчиці солей кальцію, фосфору і заліза, а молоде листя має ще й приємний гірчичний смак. Використовують листову салатну гірчицю в їжу в основному в сирому вигляді, в салатах, а також солять і консервують.

Гірчиця значно покращує апетит, сприяє виділенню шлункового соку, масло гірчиці застосовують при лікуванні опіків і поверхневих травм. Порошок зі знежиреного насіння використовують для виготовлення гірчичників, що мають зігріваючу дію і викликають прилив крові.

Білу гірчицю вирощують як корм для великої рогатої худоби. Крім цього, всі види гірчиці хороші медоноси і сидерати, тобто використовуються як відмінне добриво для неродючих ґрунтів.

Найбільш поширена на території України гірчиця сарептська, що отримала свою назву від центру виробництва гірчиці селища Сарепти Волгоградської області (нині передмістя Волгограду), де ще з кінця XVIII століття вирощували гірчицю і було організоване перше виробництво гірчичного масла.

Салатна гірчиця - це холодостійка однорічна скоростигла рослина, максимальна холодостійкість формується у фазу наростання листя. Від сходів до технічної стиглості, тобто появи розетки зі щільного соковитого листя проходить 25 - 30 днів, а насіння дозріває за 80 - 115 днів.

Підготовка ґрунту

За технологією вирощування гірчиці найбільш підходящими є слаболужні або нейтральні ґрунти. Найбільш доцільно висаджувати гірчицю на ґрунти, де раніше росли картопля, різні овочеві культури, за винятком капустяних. Ґрунт варто готувати з осені, неродючі ділянки удобрюють 40 - 60 т перегною, 1 ц суперфосфату і 0.75 ц калійної солі з розрахунку на один гектар. Навесні проводять ретельне глибоке розпушування ґрунту на 8 - 10 см для збереження вологи.

Сіють гірчицю безпосередньо у відкритий грунт ранньою весною смугами з шириною міжрядь 45 см, глибина посіву становить 1 - 1.5 см, норма витрати насіння - 3 - 5 кг на гектар. Завершують посів прикочуванням грунту. При оптимальній температурі повітря 15 - 20°С сходи з'являються на 3 - 4 день, для забезпечення конвеєрного виробництва засівають кілька ділянок з проміжком 7 - 14 днів. У разі вирощування гірчиці на насіння слід враховувати, що гірчиця перехресно запилювана рослина і їй потрібна просторова ізоляція в 1000 - 2000 м.

Також хороший урожай дає гірчиця листова і при висіванні восени за умови достатньої зволоженості ґрунту.

Догляд

Гірчиця не вимагає особливого догляду, досить провести 3 - 4 розпушування міжрядь і 2 -3 прибирання бур'янів. Полив повинен бути достатнім, оскільки від нестачі вологи погіршуються смакові якості листя. Також рослини вимагають своєчасного проріджування, оскільки зайве загущення призводить до слабкого утворення зелені і швидкого стрілкування. Проріджують рослини у фазі формування 3 - 4 листків на відстані 8 - 10 см.

Молоді пагони можуть значно пошкоджуються хрестоцвітною блішкою. Для боротьби зі шкідником ефективно опудрити рослини деревною золою в ранковий час по росі.

Збір

Збирають урожай гірчиці у фазі добре сформованої розетки, до утворення квітконосних пагонів. Гірчицю зв'язують в пучки або ж просто складають в ящики і зберігають у прохолодному місці до 2 діб.

Зберігання

Листя салатної гірчиці дуже ніжні і, як правило, вживаються у свіжому вигляді. Їх також можна заморожувати, солити або консервувати.

Інші статті та новини