Насіння гарбуза: правда про користь, шкоду і лікувальні властивості

14 травня 2020
Насіння гарбуза: правда про користь, шкоду і лікувальні властивості

Баштанні культури знайомі людям ще з часів ацтеків. Вважається, що плоди таких рослин як гарбуз, вперше були зустрінуті в Америці. Давня цивілізація використовувала в раціон не тільки плоди гарбуза, але і стебла, а також відвар з квітів. Але більшу популярність цій культурі принесли цілющі властивості її насіння. Насіння гарбуза використовувалися для лікування хвороб і як вітамінний ресурс.

Столовий гарбуз несе в собі величезну кількість корисних речовин. Олія насіння гарбуза насичена життєво необхідними жирами і білками. Крім цих важливих елементів до складу насіння входять вода, вуглеводи, зольні речовини, амінокислоти і вітаміни. Сама олія, отримана методом холодного віджиму, несе особливу поживну цінність.

Лікувальні властивості насіння гарбуза

Насіння з гарбуза складають приблизно один сантиметр в довжину і мають пласку форму. Селекційна робота дозволила створити близько 900 видів гарбуза. Світле насіння несе в собі масу корисних і загальнозміцнюючих властивостей. Смак насіння гарбуза насичений, горіховий (трохи нагадує смак арахісу). Насіння гарбуза покрите захисною жовтувато-білою оболонкою. За формою вона овальна, як і саме зерно, і має невелике гострувате закінчення.

Насіння гарбуза: користь і склад

Насіння вищезгаданої баштанної культури багате на різні мікро- і макроелементи. Вітаміни А, Е, С, РР, К, а також велика кількість вітамінів групи В. Вражаюча кількість таких речовин робить гарбузове насіння справжньою квінтесенцією овочевого світу.

У його складі також спостерігаються: калій і магній, кальцій, залізо і фосфор, натрій, селен, мідь і цинк, а також незамінні для людського організму амінокислоти (ізолейцин, глутамінова і ліноленова кислоти, лейцин, аргенін, метіонін та інші) і жирні кислоти (кавова, ванілінова, фенольна, ферулова, нікотинова, сінапова кислота).

Завдяки такому багатому складу, гарбузове насіння по праву займає першість серед лікувальних і профілактичних ліків. Корисні властивості насіння відомі людству з давніх-давен. Цей незамінний для раціону продукт зміцнює імунітет і підвищує резистентність організму до захворювань.

Вживаючи насіння цієї баштанної культури, можна захистити себе від вірусів та інфекцій, завдяки потужній протимікробній дії. Антимікробні речовини (кукурбитин, фенольні сполуки і лігнани) усувають грибкові інфекції, віруси і навіть паразитів. Ці унікальні складові дозволяють виключити проблему гельмінтозу, як у дорослих, так і у дітей.

Також вживання насіння гарбуза в їжу підвищує вироблення серотоніну, відомого як «гормон щастя». В організмі при цьому відбувається зниження наслідків стресу, регулювання режиму бадьорості і відпочинку, нормалізація сну, заспокоєння нервової системи.

Завдяки вмісту калію і магнію нормалізується робота серцево-судинної системи. Фосфор і цинк сприяють зміцненню кісток і суглобів, а високий вміст клітковини приводить в норму травлення. Крім перерахованих переваг, благотворно гарбуз впливає на нервову систему, рівень цукру в крові, роботу печінки та інших органів, допомагає також при токсикозі, морській хворобі, сечокам'яній хворобі.

Читайте також: Технологія вирощування гарбуза

Насіння гарбуза: шкода і протипоказання

Багато хто стверджує, що насіння з гарбуза не має абсолютно ніяких протипоказань, але все ж існують деякі нюанси, пов'язані з прийомом насіння в їжу. Все ж має насіння гарбуза протипоказання, які необхідно враховувати.

Гарбузове насіння з особливою відповідальністю потрібно приймати людям, що мають проблеми із захворюваннями кишкового тракту, підвищеною кислотністю і непрохідністю кишечника.

Невелику, але все ж шкоду, наносиь насіння зубній емалі, тому рекомендується його чистити руками. Надмірне вживання насіння може спровокувати застійні процеси і вплинути на масу тіла через свою калорійність.

Не варто також зловживати продуктом людям з виразками і гастритами або тим, хто страждає алергічними реакціями на насіння.

Інші статті та новини